Reagált Angela Merkel a kínai elnök hidegháborús fenyegetésére

Már nem akar konfliktust a kancellár, de azért megmondta a véleményét.

Angela Merkel német kancellár kedden kedden elutasította, hogy Európa döntsön arról, hogy Kínával vagy az Egyesült Államokkal szövetkezzen-e.

Joe Biden új kormánya határozottan Kína-ellenes, és más országokkal együttműködve megálljt parancsolna Kína hatalma további növekedésének. Merkel az ilyen Kína ellen szövetkező frakciók kialakulását szeretné elkerülni.

A kancellár felszólalása azután érkezett, hogy Xi Jinping kínai elnök tegnap gyakorlatilag hidegháborúval fenyegetett arra az esetre, ha ez mégis bekövetkezne, így Merkel valamelyest konfliktuskerülőnek mutatkozott az erőt demonstáró Xivel szemben.

“Nagyon szeretném elkerülni a blokkok kiépítését”

-mondta Merkel a Davos Világgazdasági Fórumnak. „Nem hinném, hogy sok társadalom számára elfogadható lenne, ha azt mondanánk, hogy ez az Egyesült Államok és az ott Kína, mi pedig valamelyik körül fogunk csoportosulni (a két ország közül). Nekem nem ez az elképzelésem arról, hogy a dolgoknak hogyan kéne működnie.”

Merkel kifejezetten hangsúlyozta, hogy a kínai elnökkel egyetért abban, hogy multilaterizmusra kell törekedni. Azonban kritizálta is Pekinget: szociális modellekről beszélt, de Kína ujgurok ellen folyó népirtására és egyéb emberi jogokat sértő eljárásmódjaira utalt.

„De van egy kérdés, amelyben nem vagyunk azonos állásponton.Ez valószínűleg az a kérdés, hogy mit jelent az, hogy különböző szociális modelljeink vannak?Hol kezdődik a beavatkozás (más országok ügyeibe) és hol ér véget? Mikor áll ki az ember alapvető és elidegeníthetetlen értékekért?-mondta Merkel.

(politico.eu)

Valódi Hírek