Kinyílt a csipája a kínai elnöknek: Hidegháborúval fenyegeti az Uniót és Amerikát

Xi Jinping dörzsöli a tenyerét: Kínának nagyobb a hatalma, mint valaha.

Xi Jinping kínai elnök hétfőn figyelmeztette az Egyesült Államok elnökét, Joe Bident, hogy ne vezesse Európát Peking-ellenes hadjáratba.

Xi azzal fenyegetőzött, hogy bármilyen próbálkozás, amely arra irányul, hogy Kínát kizárják a globális kereskedelmi- és technológiai hálózatokból,

a hidegháború újbóli fellobbanását kockáztatná.

A kínai elnök mindezeket egy virtuális világgazdasági fórum keretében mondta el, melynek során ilyen módon jelezte, hogy Peking hogyan viszonyul az új amerikai kormányhoz.

Biden csapata a demokratikus államok olyan szövetségének létrehozását sürgette, amely képes Kína gazdasági modelljével szembeszállni. Xi azonban óvatosságra intette azokat, akik ebben részt vennének.

„A kisebb csoportok létrehozása vagy új hidegháborúk indítása a nemzetközi térben, a kizárás, mások fenyegetése vagy megfélemlítése; a kétoldali kapcsolatok megszakításának bevetése, a szállítmányozás akadályozása vagy a szankciók bevezetése…a világot a megosztottság, ha nem a konfrontáció irányába terelné”

mondta Xi, bevezetve azt, amire valójában ki akart térni.

A kínai elnök egyenesen háborúval fenyegeti a Peking ellen szövetkezőket.

„A történelem és a realitás újra és újra emlékeztetett minket arra, hogy ha a konfrontáció útján megyünk végig- legyen az hidegháború, forró háború, kereskedelmi- vagy tech háború-minden ország szenvedni fog az érdekeit és a népének jólétét illetően”-jelentette ki Xi.

(politico.eu)

Valódi Hírek