Megvan: Elárulta az operatív törzs, kiket oltanak először az idősek közül

Brüsszel miatt persze lassú az oltás, pedig két nap alatt egymillió embert is be lehetne oltani.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat és felkészült a tömeges oltásokra is – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

György István hozzátette:

csak a rendelkezésre álló vakcina mennyisége fékezi az oltást.

Lassabban halad az oltás, mint szeretnék, de modellezték, hogy akár egymillió embert is be tudnak oltani két nap alatt – közölte.

A brüsszeli beszerzés nagyon lassú, ezért az oltási munkacsoport teljes mértékben támogatja, hogy bárhol is elérhető biztonságos és hatékony vakcina a világban, azt meg kell venni.

Eddig 129 689 ember kapott oltást Magyarországon, közülük 1643 már a másodikat is megkapta – ismertette, megjegyezve, hogy döntő többségük egészségügyi dolgozó.

Az egészségügyi dolgozók oltása rövidesen lezárul, zajlanak az oltások az idősotthonokban. A harmadik körben a 60 évesnél idősebbek következnek;

először a 89 év felettiek, akik a háziorvosi rendelőben vagy az otthonukban, a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást – mondta.

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez semmikor sem megengedhető, főképp nem pandémia idején – jelentette ki, hangsúlyozva: “a járvány okozta terhek mellett erre semmi szükség”.

A tisztifőorvos kitért arra, hogy sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért – különösen az idősektől – azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.

A járványügyi adatok azt jelzik: a második hullám továbbra is lefelé menő szakaszban van – mondta Müller Cecília.

Hangsúlyozta azt is: bármelyik nemzeti hatóság vagy az Európai Gyógyszerügynökség csak akkor engedélyez egy vakcinát, ha arról bebizonyosodik, hogy hatásos és biztonságos. Lényegesen nagyobb az “egészségérték”, amit az oltás beadásával el lehet érni, mint a be nem adás kockázata – közölte.