Szijjártó Péter elárulta, ki képviseli Magyarországot Joe Biden beiktatásán

Senki.

„Kormányzati meghívó nem érkezett” — válaszolta Szijjártó Péter az ATV-nek egy hétfői sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy ki képviseli majd Magyarországon Joe Biden beiktatásán két nap múlva.

A külügyminiszter azt mondta, ismert, hogy a capitoliumi események miatt a beiktatása szokásosnál visszafogottabb lesz.

„Ami az Egyesült Államok elnökének a beiktatását illeti, kormányzati meghívó nem érkezett. Ha jól értesültünk, akkor az ismert körülmények miatt a szokásosnál visszafogottabb rendezvényt kívánnak tartani” — mondta Szijjártó szűkszavúan.

Elmondása szerint abban vagyunk érdekeltek, hogy az USA következő elnöke sikeres legyen, továbbá, hogy az előző négy évhez hasonlóan jó kétoldalú kapcsolatrendszert tudjunk kialakítani.

Négy évvel ezelőtt Donald Trump beiktatásán Sorin Grindeanu román miniszterelnök és Liviu Dragnea, a parlament elnöke, egyben szociáldemokrata pártelnök is részt vett, Orbán Viktort azonban akkor is lefelejtették a meghívottak listájáról.

Az akkori beiktatásra 120 fő volt hivatalos.

Paczolay Máté, a Külügyminisztérium sajtófőnöke úgy reagált: megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen.

Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen.

(atv.hu nyomán)

 

Valódi Hírek