Példátlan a rendőri készültség Washingtonban két nappal Joe Biden beiktatása előtt

Merényletektől tartanak.

Joe Biden megválasztott elnök beiktatására eddig soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készülnek az Egyesült Államok hatóságai, a szokásos rendőrségi és titkosszolgálati erők mellett a nemzeti gárda 21 ezer tagját is Washingtonba vezényelték. A korábbi ceremóniákhoz képest ez legalább legalább két és félszer nagyobb készültség.

A rendkívüli biztonsági intézkedéseket többek közt az is indokolja, hogy január 6-án a távozó Donald Trump elnök hívei megtámadták az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot, miközben a kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos számlálása zajlott.

Az amerikai hatóságok leginkább attól tartanak, hogy

fegyveresek egy csoportja támadást hajthat végre a beiktatás idején vagy valamilyen elrejtett robbanószerkezettel követhetnek el merényletet.

Az FBI figyelmeztetése szerint pedig a napokban az USA ötven állami fővárosában fegyveres, trumpisták fegyveres felvonulására számítanak. Erre több amerikai nagyvárosban sor is került az elmúlt hétvégén, igaz, a tüntetések nem fajultak erőszakosságig.

Az FBI emellett belső támadásoktól is tart, ezért a Nemzeti Gárda Washingtonba vezérelt 25 ezer tagját is átvilágítják.

Washingtonban egyébként két pontot jelöltek ki a tüntetésekre, a Capitolium és a Fehér ház környékén viszont teljes biztonsági készültséget rendeltek el. A főváros polgármester pedig lezáratja a metróhálózat 13 állomását, a négy legnagyobb hidat, illetve a városon keresztülhaladó vonat- és buszjáratokat is szüneteltetik.

A beiktatási ceremóniáról egyébként azt is lehet már tudni, hogy Trumpéval ellentétben óriási sztárparádét terveznek: a himnuszt Lady Gaga fogja énekelni, de Jennifer Lopez is fel fog lépni a rendezvényen, ahol többek közt Justin Timberlake, Jon Bon Jovi és Demi Lovato is ott lesz, Tom Hanks pedig 90 perces televíziós műsort fog közvetíteni.

s

Valódi Hírek