Orbán szerint 2030-ra a magyar gazdaság lekörözi az Európai Unió nyugati felét

Ausztriát már utolértük, következzen Svájc.

Magyar álmok

Interjút adott a Magyar Rádiónak január 3-án Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Kánaánt jósolt Magyarországnak kevesebb mint 10 éven belül.

Orbán teljes foglalkoztatottságot, az EU nyugati felét leköröző fejlődést, digitalizált, körforgásos gazdaságot, valamint nagyobb házat és több gyereket jósolt a magyaroknak — talán már csak a jakuzzi és az arany vécékefe fog hiányozni 2030-ban a magyar háztartásokból.

Orbán szerint az évtized végére a magyarországi cégek hazai profitjának utol kell érni a külföldi cégek itthonról kivitt profitjának szintjét.

Ehhez azonban emberfeletti erőfeszítések szükségesek, ugyanis a külföldi cégek bevételei több mint tízszeresei a magyarénak. A sikerhez a magyar vállalatoknak a külföldön termelt, de Magyarországra hozott bevételeiket is meg kellene sokszorozniuk.

Mivel a külföldi cégek befektetéseiket sokszor magyar leányvállalataikon keresztül végzik, a magyarként számon tartott beruházásoknak csak valamivel több mint fele számít ténylegesen hazai beruházásnak. A jelenlegi tervekkel szemben áll az a tény is, hogy a 2010-es években, a gazdasági fejlődés időszakában is csökkent a hazai tulajdonú külföldi cégek száma és részaránya.

Magyarországon 2018-ban 15.800 külföldi vállalkozás volt jelen, amelyek összesen 51,4 ezer milliárd forintnyi bevételt generáltak. A hazánkban tevékenykedő nem pénzügyi multik aránya mindössze 2,6%-os a magyar gazdaságon belül, azonban a teljes vállalati szektor bevételeinek 49%-át ők termelik Magyarországon.

Magyarországon az autóiparban a legnagyobb a külföldi multinacionális vállalatok aránya. Itthon az összes szektorból az árbevételek 17%-át az autóipar termelte, így nyújtva a legjobb teljesítményt a szektorok közti ranglistán. A legnagyobb részarányban németországi cégek vannak jelen hazánkban.

2018-ban Magyarországon 2830 német vállalat működött, összbevételük 15,8 ezer milliárd forint volt. Ezzel szemben külföldön 217 magyar multinacionális vállalat, 5,6 ezer milliárd forintnyi bevételt termelt.

Mindezek alapján elmondható, hogy mind a magyar vállalatok számát, mind az árbevételüket meg kellene sokszorozni ahhoz, hogy felvehessék a külföldi tulajdonú magyarországi vállalatokkal a versenyt.

Orbán Viktor elmondta, hogy támogatni kell a külföldön végzett befektetéseket, azaz a „kifektetéseket”.

Szijjártó Péter külügyminiszter ennek jegyében 2020 júliusában új programot jelentett be a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségen keresztül magyar tulajdonú vállalatoknak, amelynek során 23 milliárd forintot osztottak szét külföldön is jelenlévő magyar vállalatoknak.

A külföldi helytálláshoz azonban nem elégségesek a kormányzati támogatások, a cégeknek önállóan is helyt kell állniuk a nemzetközi piacon. A kormány által támogatott vállalkozóknak éppen ezért nehéz lesz megvetni a lábukat külföldön.

Miért nem lesz Mészárosból nemzetközi vállalkozó?

A Mészáros Lőrinc kezében lévő Opus Global Nyrt. cég célja a külföldi terjeszkedés és a külföldi tőzsdéken való megjelenés volt. Az Opus azonban alig van jelen külföldön, a tőzsdén pedig egyáltalán nem található.

Mészáros cégeinek külföldi jelenlétét leginkább az olyan szerzett cégek, mint a Hunguest Hotels szállodalánc biztosítják.

A magyar közbeszerzéseken a gázszerelőből lett nagyvállalkozó nem szokott veszíteni, így cégjeinek nem kell megvetnie lábát ahhoz külföldön, hogy fennmaradjanak.

A Mészároshoz nem köthető vállalkozások közül a Greengo, a Diego és a Cordia ezzel szemben jelentős szereplővé tudott válni a külföldi piacon. Kormányzati körökből Tombor András Fidesz-közeli vállalkozó katonai gépeket gyártó cseh gyára, az Areo Vodochody lett kifejezetten sikeres.

Sikeres magyar multik

A három legsikeresebb magyar tulajdonú multinacionális vállalat a MOL, a Richter Gedeon és az OTP. Ezen vállalatok az olaj- és gyógyszeriparban, valamint a pénzügyi szektorban tevékenykednek.

A külföldi leányvállalatok elsősorban Európában, annak is főképp a középső részén vetették meg lábukat. Az Orbán által Magyarországra csábítani akart cégekkel Orbán a saját célkitűzésének is ellentmond, ugyanis ez szemben áll a magyar cégek külhoni terjeszkedésével.

A hazánkba települő multiknak egyébként jelentős kedvezményeket nyújt a magyar kormány, és az adózási rendszer is kedvező a külföldi nagyvállalatok számára. Az adózási ügyeskedésekkel és a termékár-korrekciókkal egyébként az egyik legnagyobb hasznot itthon tudják elérni a hazánkban megtelepedett multinacionális vállalatok.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek