SZFE: Szarkáék szerint a Fővárosi Törvényszék tegnapi döntése csak megerősítette, hogy fel kell függeszteni az őszi félévet

Szerintük a jogi feltételek még határozottabban fennállnak az oktatás leállításáról.

Szerda délután közleményt adott ki a Színház- és Filmművészetért Alapítványt fenntartó kuratórium vezetősége, amelyben azt írják, a december 21-i határozatban megerősítették, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen jelenleg nem végezhető oktatás, az csak 2021. február 1-től, a szükséges feltételek fennállása esetén folytatható.

“Az oktatás folytatását – lehetőség szerint – úgy kell megszervezni, hogy

a tavaszi félév folyamán a 2020/21-es tanév őszi félévének tanulmányi követelményei is teljesíthetőek legyenek.

Az SZFE vezetése ennek érdekében végzi munkáját és ehhez kéri minden egyetemi munkavállaló és a hallgatók együttműködését” – írja az egyetem hallgatói által illegitimnek tartott vezetőség.

Az egyetemet fenntartó kuratórium először november 6-án döntött úgy, hogy megpróbálja felfüggeszteni a tanulmányi félévet és betiltani az oktatást, emiatt november 9-én az SZFE hallgatói bírósághoz fordultak.

November 25-én kormányrendelet született arról, hogy az egyetemek fenntartói megállapíthatják, teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei. Majd két nappal később, november 27-én, az említett kormányrendeletre hivatkozva, a kuratórium másodszorra is elrendelte az oktatási tevékenység felfüggesztését.

Ezzel a Fővárosi Törvényszék december 18-án azonban kimondta, hogy az SZFE őszi félévét nem lehet felfüggeszteni és semmisnek tekinteni. A Törvényszék szerint ugyanis a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára, a fenntartói rendelkezés pedig alaptörvénybe ütközik, mivel teljes mértékben csorbítja a hallgatók oktatáshoz való jogát.

A kuratóriumi vezetőség erről azt írta, “a bíróság végzése nem arról szól, hogy a fenntartó döntése jogszerűtlen.

A fenntartó és az SZFE vezetése megítélése alapján a jogi feltételek továbbra is, sőt, még határozottabban fennállnak az oktatás leállításáról”.

“A 2020. szeptemberétől zajlott jogszerűtlen épületblokád és az SZFE vezetőinek az épületből történt jogszerűtlen kizárása lehetetlenné tette az oktatást az egyetemen és azt is, hogy annak meglétét és az egyetem akkreditációjának megfelelő minőségét ellenőrizni lehetne. Az oktatás leállítása sajnos egyenes következménye volt az őszi jogszerűtlen cselekményeknek” – írják az SZFE vezetői.