Fővárosi Törvényszék: Alaptörvény-ellenes volt az, hogy Szarkáék felfüggesztették az SZFE félévét

A hallgatók azonnali jogvédelmet kaptak.

A Fővárosi Törvényszék december 18-án mondta ki, hogy az oktatási tevékenység megtiltása visszafordíthatatlan károkkal járna, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem őszi félévét nem lehet felfüggeszteni és semmisnek tekinteni – derült ki az SZFE hallgatóinak kedd délutáni közleményéből.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány hallgatók által illegitimnek tartott kuratóriuma először november 6-án próbálta meg felfüggeszteni a tanulmányi félévet és betiltani az oktatást, emiatt november 9-én az SZFE hallgatói bírósághoz fordultak.

November 25-én kormányrendelet született arról, hogy az egyetemek fenntartói megállapíthatják, teljesülnek-e az adott félévben a tanulmányi kötelezettségek feltételei. Az erről szóló döntésnek nincs halasztó hatálya, és azonnal végrehajtható.

November 27-én, az említett kormányrendeletre hivatkozva,

a kuratórium másodszorra is elrendelte az oktatási tevékenység felfüggesztését.

A Fővárosi Törvényszék szerint azonban a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára, a fenntartói rendelkezés pedig alaptörvénybe ütközik, mivel teljes mértékben csorbítja a hallgatók oktatáshoz való jogát.

Emiatt törvényszék elrendelte az SZFE hallgatói számára

az azonnali jogvédelmet, amely biztosítja a félév eredményes befejezését, a kuratórium elleni per végéig.

Így amíg fenntartó elleni per jogerős ítélettel nem ér véget, addig a fenntartó által hozott intézkedésnek nincs hatálya. Így a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák továbbra is érvényesek.

Valódi Hírek