Megszületett a Lex SZFE: Érvénytelenítheti a tanévet a fenntartó a legújabb rendelet szerint

Külön bejáratú rendelet Vidnyánszkyéknak.

Egy szerdán megjelent kormányrendelet szerint az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet/tanévet a vészhelyzet alatt, ha valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni jogszerűen a tanulmányi kötelezettségeket.

Rendkívüli helyzet okai lehetnek:

  • közegészségügyi ok,
  • közbiztonsági ok,
  • természeti csapás,
  • a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet.

Ennek értelmében a fenntartó dönthet arról, hogy érvényesnek tekinti-e a félévet vagy sem, erről a döntésről az Oktatási Hivatalt értesítenie kell.

A rendelet csütörtöktől érvényes, és február 8-án veszti hatályát.

A kuratórium nevében Szarka Gábor kancellár jelentette be november 6-án, hogy az SZFE-n érvénytelenítik az őszi félévet, azt azonban sem a hallgatók, sem az oktatók nem ismerték el, mondván: a rendelkezés jogszerűtlen.

Most már jogszerű.

A hallgatók akkor egy 600 oldalas dokumentációt nyújtottak be az Oktatási Hivatalnak, amelyben minden bizonyíték szerepelt arra vonatkozóan, hogy az egyetemen szeptember óta zavartalanul folyt az oktatás.

Egyúttal közigazgatási pert is indítottak az OH ellen, mert az november 12-én megtagadta betekintési és benyújtási kérelmüket, így nem tudhatták meg, milyen alapon függesztette fel a félévet a kuratórium.

Szeptember óta az SZFE-n dokumentáltam minden órát megtartottak, a jelenléti íveket gondosan vezették, a diákok a blokád fenntartása mellett egyetemi feladataiknak eleget tettek.

 

Valódi Hírek