Engedélyek nélkül épül kishajókikötő a Dunán, egy természetvédelmi területen

18 hajó számára alkalmas kikötő épül Budakalászon a Duna-parton, egy Natura 2000-es területen — írja csütörtöki Facebook-bejegyzésében a CivilKalász közösség.

Az önkormányzathoz december 9. óta több bejelentés is érkezett, a rendészet pedig többször is kiszállt, hogy felmérje, mi történik. A beruházó fel tudott mutatni egy hozzájárulást a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóságtól, mint vagyonkezelőtől. Ez azonban

nem hatalmazta fel őt fák kivágására, csonkítására, illetve a Natura 2000 területen végzett engedély nélküli egyéb beruházásokra.

A Natura 2000 területek helyi felelőse a Duna-Ipoly Nemzeti Park, így az önkormányzat hozzájuk fordult információkért. Ők engedélykérésről és a munkák megkezdéséről sem tudtak. Engedélyt egyébként a Kormányhivatal Környezetvédelmi osztályától kellett kérnie a vállalkozónak. Egyelőre nem egyértelmű, hogy ez megkapta-e, de a Nemzeti Park nem tud erről, és

az engedélyt a beruházó sem tudta bemutatni.

„A környezetkárosítás már megtörtént a Natura 2000 védettséget élvező területen. Ha pedig megépül a 18 hajó kikötésére alkalmas úszómű a Dunán, az azt jelenti, hogy még nagyobb lesz a motoros járművek forgalma a Budakalász felé eső Duna-ágon.” — írja a CivilKalász.

Mivel az Önkormányzatnak nincs illetékessége a területen, ezért az ügyben érkezett bejelentéseket a Kormányhivatalhoz továbbították.

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni:

Valódi Hírek