A lengyelek is támogatják Deutsch Tamás kizárását a Néppártból

Ők sem tolerálják a gestapózást.

Az Európai Néppárt EP-frakciója szerdán vitatja meg, hogy kizárják-e Deutsch Tamást, és lehetséges, hogy szavazni is fognak a kérdésről – írja hétfő reggel a Politico hírlevele.

Andrzej Halicki Polgári Platform politikusa ezzel kapcsolatban a Playbooknak elmondta, a lengyel delegáció is Deutsch kizárása mellett van.

Fidesz a közös Európával és a jogállamisággal is szembe megy. Támadják a vezetőinket, Jean-Claude Junckertől, Donald Tuskon át Manfred Weberig, és elfogadhatatlan összehasonlításokat tesznek” – mondta Halicki. Hozzátette, „ideje választani, hogy kik akarunk lenni és merre megyünk. Ezt a véleményt a teljes deegáció osztja.”

Mint ismert, Deutsch Tamást, a Fidesz EP-képviselőjét azt követően akarják kizárni az EPP-ből, hogy a politikus két egymást követő interjújában is a Gestapo és az ÁVO érveléséhez hasonlította Weber egyik megjegyzését. A német frakcióvezető ugyanis azt állította, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállamisági feltételektől, ha Magyarországon független az igazságszolgáltatás és szabad a média.

Bár a politikus később elnézést kért a kijelentéséért, az mégis olyan erős felháborodást keltett, hogy végül Othmar Karas, az EPP osztrák képviselője és az Európai Parlament alelnöke Deutsch kizárását követelte a frakcióból, amelyhez negyven párttag is csatlakozott.

A szerdai frakcióülésen emellett szóba kerülhet a teljes Fidesz-delegáció kizárása is.

(Politico nyomán)

Valódi Hírek