Deutsch Tamás: A jogállamisági vita egyszerre idézi a Gestapót, az AVH-t és Orwell Állatfarmját

Ami pedig az EP-ben folyik, csupán szánalmas cicaharc.

Manfred Weber pont úgy érvel, mint annak idején a Gestapo és az AVH — mondta Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek szerdán adott interjújában arról, hogy az Európai Néppárt elnöke egy hétvégi interjúban rámutatott:

Orbán Viktornak nincs félnivalója a jogállamisági kritériumoktól, ha az igazságszolgáltatás függetlensége és a média szabadsága is maradéktalanul megvalósul Magyarországon.

„Nagyon is jól emlékszünk arra, hogy a valóságban önkényes politikai döntések alapján bárkit, bármikor, bármiért meg lehetett büntetni.” — magyarázta Deutsch a hasonlatot.

Az Európai Parlament fideszes képviselője szerint az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetőjének kritikái hiteltelenek, főleg, miután elismerte, hogy a Sargentini-jelentés állításai nem állnák meg helyüket a bíróság előtt.

„Köszönjük szépen, de a hazug Sargentini-jelentést megszavazó politikusoktól nem fogadunk el leckét jogállamiságból sem.” — mondta.

Deutsch szerint már az is ijesztő, hogy a jogállamisági eljárások mindennapos gyakorlattá váltak az EU-ban. „2015 óta mindenáron azt akarják elérni, hogy ne adjanak pénzt, sőt büntessék is meg azokat az országokat, amelyek nemet mondanak a bevándorlásra.”

(Ehhez képest kedden az Európai Parlament plenáris ülésén jóváhagyták a koronavírus okozta károk enyhítésére szánt 823 millió eurós uniós segélyt, amelyből Magyarországnak is megszavaztak 9,6 milliárd forintnyi támogatást — a szerk.)

A képviselő az EU-s támogatások jogállamisági feltételekhez kötése miatt még keményebb kritikákra is ragadtatta magát az EP-vel szemben:

„A szánalmas valóságshow-kban levitézlett celebek cicaharcára emlékeztet, ahogy az Európai Parlament presztízsküzdelmet folytat a tagországokat képviselő uniós intézménnyel, a tanáccsal szemben.

Az európai parlamenti diskurzus színvonala Orwell Állatfarmját idézi, ahol azt mondjak: „négy láb jó, két láb rossz”.

Mára sajnos odáig jutottunk, hogy az EP többsége a tagállamokban, a nemzetállamokban látja az európai fejlődés elsőrendű akadályát. Ez a helyzet olyan, mintha a befőtt akarná eltenni a nagymamát: nem az Európai Bizottság, az uniós parlament vagy éppen az Európai Bíróság hozta létre a tagállamokat, alapította meg mondjuk Németországot, Hollandiát vagy bármely más országot, hanem éppen fordítva történt.”

Deutsch azt is elmondta az interjúban, hogy szerinte

nem a magyar és a lengyel vétó a zsarolás, hanem az Európai Parlament zsarolt, amikor megtámadta az Euró­pai Tanács júliusi megállapodását. A megoldást a képviselő abban látná, ha visszatérnénk ahhoz a megállapodáshoz.

„A fenyegetés és nyomásgyakorlás nem most, a vétót követően fog elkezdődni, épp ellenkezőleg, már évek óta tart! A magyar parlament 2010 óta hiába alkot az uniós normákkal és jogelvekkel összhangban álló törvényeket, azokat Brüsszelből mégis szinte egytől egyig megtámadják.” — tette hozzá.

A Fidesz esetleges kizárásáról az Európai Néppártból azt mondta: a Fideszt a pártcsaládon belül az elenyésző támogatottságú pártok kritizálják. Weber az Európai Parlament elnöke akar lenni 2022-ben, ehhez baloldali voksokat is remél, a „jogállamisági” megfontolásoknál személyes hatalmi ambíciói fontosabbak.

(Magyar Nemzet nyomán)

 

Valódi Hírek