Kamu a pedagógusok 100 százalékos táppénze, és ez csak a jéghegy csúcsa

A kormány mindenkit az út szélén hagy, aki nem közvetlenül a NER körébe tartozik.

Azt már a koronavírus-járvány kezdete óta tudjuk, hogy a kormány magára hagyta az embereket a bajban, látszatintézkedésekkel kormányoz, és a „minden élet számít” jeligét csak a saját embereinek életére vonatkoztatja.

Mi is írtunk már arról, hogy a kormány által belengetett száz százalékos táppénz — mely azon pedagógusoknak jár, akik koronavírus-fertőzésben szenvednek — mennyire csak elméletben működik.

A Mérce is ír a pedagógusok táppénz-mizériájáról. Szerintük, az ekörül kialakult problémakör tökéletesen leköveti a kormány teljes járványkezelési-stratégiáját.

A járvány második hullámának kezdetekor, vagyis még szeptemberben, a kormány arra tett ígéretet, hogy

minden pedagógus teljes bérre jogosult, ha elkapja a fertőzést.

Gulyás Gergely később finomított ezen a kijelentésen: szerinte a fertőzött oktatók esetében vélelmezni kell, hogy munkavégzés közben kerültek-e kapcsolatba a vírussal, hiszen csak így jár a 100 százalékos táppénz.

Szeptember óta azonban egyik verzió sem valósult meg, ráadásul

Kásler Miklós három hónap elteltével jutott el oda, hogy december eleji levelében egyáltalán elkezdje elmagyarázni a táppénzszabályozás alkalmazását.

A levél részletesen végigveszi azt a procedúrát, melyen egy fertőzésgyanús tanárnak át kell esnie ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön, hogy megkapja a száz százalékos táppénzt. A levél tartalma szerint a folyamatban érintett a háziorvos és a tesztet elvégző szakember mellett a munkáltató, az üzemorvos, a munkavédelmi hivatal, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztály, a kormányhivatal és az egészségbiztosítási pénztár.

És ahogy arra a szakszervezetek is rávilágítanak: még így sem biztos, hogy a beteg pedagógus megkapja a fizetése egészét, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy

a legtöbb esetben csak 60 százalékos kifizetést hagynak jóvá az érintett szervek.

Mindebből következik, hogy sok pedagógus inkább visszautasítja a tesztelést, és lábon hordja ki a vírust. Ez nem csak az adott személy életét veszélyezteti, hanem mindenki másét is, aki kapcsolatba kerül vele, a járvány terjedése így nem tud lassulni.

A portál szerint a táppénzzel kapcsolatos problémák teljes egészében rávilágítanak „mind a kormányzati járványkezelés képmutatásaira, mind pedig a munkaalapú társadalom orbáni filozófiájának valódi arcára.”

A kormány nem csak a pedagógusokat hagyta az út szélén, hanem valamennyi szektor képviselőit is, hiszen a tavasszal meghirdetett gazdaságvédelmi mentőcsomag senkinek sem nyújtott valódi segítséget, mert az csak egy költségátcsoportosítás volt plusz erőforrások teremtése nélkül.

Arról nem is beszélve, hogy

még szeptemberben jelentette be Orbán Viktor és Varga Mihály a második mentőcsomagot, mely december közepén még mindig csak elméletben létezik.

Tehát a kormány a koronavírus-járványban, a gazdasági krízis alatt semmit nem tesz azért, hogy Magyarország állampolgárait megvédje, segítséget nyújtson nekik. Az út szélén hagyja a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a vállalkozókat, a kulturális szférában dolgozókat, a családokat, az időseket, és természetesen a betegeket és mindenki mást is, aki nem a NER közvetlen leszármazottja.

(Mérce.hu nyomán)

Valódi Hírek