Rendkívüli téli szünetet és a beígért táppénzek kifizetését követelik a pedagógusok

Hol vannak a keresztény értékek, amikor a dolgozók védelméről van szó?

Nyílt levelet tett közzé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, valamint Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak címeztek.

Ebben a szakszervezet azonnali, előrehozott téli szünetet, valamint az elmaradt munkabérek kifizetését követeli a döntéshozóktól.

Az Önök politikai közössége több alkalommal utal a keresztény értékekre. Hol vannak azonban ezek az értékek, amikor a dolgozók védelméről van szó?

Amennyiben nem csak politikai termékké akarják lealacsonyítani ezt az értékvilágot, úgy az élet és az egészség védelmében azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet, és haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind a szoros kontaktjaiknak

— olvasható a PDSZ levelében.

A szakszervezet szerint tömegével érkeznek olyan visszajelzések, amelyek szerint igazolt fertőzöttek esetében sem lép semmit a kormány az intézményben dolgozók és tanulók egészségnek biztosítása érdekében. A PDSZ úgy gondolja, hogy

a kormány a “bevallottan pontatlan tesztelések” eredményeivel bűvészkedik, miközben hozzászámolják a negatív tesztek eredményeihez azokat is, akik karanténban fekszenek otthon betegen.

A PDSZ szerint a kormánynak kötelessége megfizetni a megbetegedett pedagógusok táppénzének 100%-át. “Most mutassa meg a kormány, hogy a PDSZ csak össze-vissza beszél! Tegyen róla, hogy délutánra a hiányzó 40% is megérkezzen a végsőkig kiszipolyozott munkatársak számláira!

A szakszervezet képviselői szerint valótlan volt Maruzsa Zoltán államtitkár szeptemberi ígérete, amely szerint a táppénzek teljes összegét garantáltan megfizetik a dolgozóknak. Az ígért összeg mindössze 60%-át folyósítják a táppénzen lévőknek, és ezt különböző képernyőmentésekkel is bizonyítani tudták.

A szakszervezet úgy véli, hogy a magyar pedagógusbérek — sok más szférában járó fizetésekhez hasonlóan — nagyon alacsonyak. A 60%-os táppénzzel a karácsonyi időszakban fosztja meg a magyar családokat a kormány sokak egyetlen bevételi forrásától.

Miközben emberek halnak meg, családok lehetetlenednek el, nem itt kellene tartanunk.” A PDSZ az elmaradt pénzek kifizetését és a rendkívüli téli szünet bevezetését hétfői hatállyal követeli a kormánytól. A tanévből kieső két hetet a szakszervezet június 16-a és 30-a között pótoltatná a tanulókkal és a pedagógusokkal.

(“Ne dolgozz ingyen!” nyomán)