Pedagógus szakszervezetek: Ezer sebből vérzik a tesztelés, a tanárok okkal nem vettek részt benne

A hiányos táppénz és kontaktutatás miatt a legtöbben feleslegesnek érezték az egészet.

Az Operatív törzs december elsején hozta nyilvánosságra annak az országos ágazati tesztelésnek az eredményeit, amelyen pedagógusokat és egészségügyi dolgozókat teszteltek koronavírusra antigénes gyorstesztekkel. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón György István államtitkár elismerte, arra számítottak, hogy többen fognak résztvenni az ingyenes tesztelésben.

Szabad Európa pénteken megjelent cikkéből viszont kiderült, a pedagógusok elsősorban azért nem éltek az ingyenes tesztelés lehetőségével, mert tudják, ha kiderül, hogy fertőzöttek, akkor

jó eséllyel nem kapják meg a száz százalékos táppénzt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a bürokratikus folyatmatok miatt ugyanis a koronavírusos tanárok negyede-ötöde kapja meg a száz százalékos táppénzt. Totyik elmondta, tudomásuk van olyan vidéki esetekről is, ahol a tankerület vezetője közölte: a pedagógusok ne is próbáljanak meg teljes táppénzt igényelni, hiszen nem életszerű, hogy az iskolában fertőződtek meg.

Az alelnök elmondta, foglalkozások szerint vizsgálva az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok haltak bele legtöbben a fertőzésbe, de tapasztalatai szerint még így is sok a vírustagadó a tanárok közt, és vannak, akik szerint semmi értelme a tesztelésnek úgy, ha a gyerekeket nem vetik alá a vizsgálatnak.

Totyik hozzátette az országban

gyakorlatilag megszűnt a kontaktkutatás,

és a szülők akkor is beküldik a gyerekeket az intézménybe, ha beteg vagy eredményre, tesztelésre váró családtaggal élnek együtt.

A tesztelési protokoll első körben csak a pedagógusokra terjedt volna ki. A tankerületek vezetői azonban végül olyan utasítást kapták a Klebelsberg Központtól, hogy technikai személyzetnek nem, de a nevelést-oktatást segítőknek fel kell ajánlani a tesztelési lehetőséget. A jelenlegi állás szerint viszont már mindenkit tesztelnek, aki kéri.

A PSZ javasolta, hogy az általános iskolák alsó tagozataiban januártól a hibrid oktatást kellene bevezetni, vagyis az osztályokat két csoportra bontanák.

Ugyanezt a bontást javasolják felső tagozatban is, annyi különbséggel, hogy a diákok naponta váltanák egymást. Szerintük egy felsős már tud egyedül is tanulni, de az alsósoknál azért is kell, hogy hétfőtől péntekig bent legyenek az iskolában, mert az ország legtöbb régiójában lehetetlen megoldani a távoktatást anyagi- és technikai feltételek híján.

A PSZ mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is hasonló kéréssel fordult a kormány felé. Csütörtöki nyílt levelében a PDSZ arról írt, hogy zárják be az iskolákat és hozzák előrébb a téli szünetet. De ők is megemlítették a 100 százalékos táppénzre vonatkozó bonyolult bürokratikus szabályokat.

A témával kapcsolatban a portál több kérdést is elküldött a minisztériumnak, akik kitérő válaszokat adtak, vagy meg sem válaszolták a kérdéseket. A táppénzzel kapcsolatos bürokráciára mindössze úgy reagáltak: „minden, a munkája ellátása során megbetegedett pedagógus jogosult a 100%-os táppénzre.”

Arról, hogy miért nem tesztelték bizonyos iskolákban a technikai dolgozókat, azt írták: „a célzott tesztelésben minden iskolai dolgozó részt vehet.” Az oktatási intézmények fertőzöttségi adatait viszont továbbra sem publikálják, és arra sem válaszoltak, hogy mi alapján zárnak vagy nem zárnak be iskolákat.

Közölték ugyanakkor még a PDSZ kérését illetően, hogy „a PDSZ állításait semmi sem támasztja alá, az Operatív Törzs a döntéseit objektív tények alapján hozza meg, vonatkozik ez a rendkívüli szünet esetleges elrendelésére is. „

(szabadeurópa.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI)

Valódi Hírek