Nem fogadta el a korrupciós vádakat a letartóztatott helyettes államtitkár

Panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Mi is beszámoltunk róla, hogy szerda délben korrupciós bűncselekmények gyanújával a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség letartoztatott és kihallgatott egy vezető minisztériumi dolgozót. Estére pedig az is kiderült, hogy Nagy Jánosról, az Agrárminisztérium helyettes államtitkáráról van szó.

A minisztérium közleményében az állt, hogy az ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást Nagy ellen, akit azóta felmentettek hivatali pozíciójából.

A Telex a politikus védőügyvédjétől, Berényi Andrástól megtudta,

Nagy nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Berényi elmondta, védence azért nem tett vallomást az ügyben, mert várják azokat az iratokat, amelyek „mélyebben, konkrétabban feltárják, hogy valójában miről is van szó, mert mi is csak a gyanúsítás rövid szövegét ismerjük. Miután az iratokhoz hozzájutunk, együtt kívánunk működni az ügyészséggel”.

Az ügy másik gyanúsítottja, az a vállalkozó, akinek a bűnügyi felügyeletét szintén elrendelte a bíróság.

Ahogy korábban írtuk, Nagy 2010 és 2014 között osztályvezető volt, majd négy évvel később főosztályvezető lett az Agrárminisztérium elődjeiben. 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak.

Az ügyészség szerint 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte.

A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó „jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó az elnyerni tervezett, több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.

A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban pedig kormányisztviselőként is megszerezte.

Ezután csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség, amely őrizetbe vette a két érintettet és indítványozta bűnügyi felügyeletüket, amiről csütörtökön dönt a bíróság.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek