Megvan: Ő az a helyettes államtitkár, akit bilincsben vittek el korrupció miatt

Nagy János saját zsebre dolgozott a gyanú szerint.

Szerdán délben már tudni lehetett, hogy egy vezető minisztériumi dolgozót őrizetbe vettek korrupciós bűncselekmények miatt, de azt csak ma este közölte az Agrárminisztérium, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó.

Nagy János

A minisztériumi közleményben azt áll, hogy Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló

hivatali vesztegetés bűntette

és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

Nagy István agrárminiszter emiatt kezdeményezi Nagy János felmentését, és a minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját – áll közleményben.

Nagy János 2010 és 2014 között osztályvezető volt, majd négy évvel később főosztályvezető lett az Agrárminisztérium elődjeiben. 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak.

Az ügyészség szerint 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte.

A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó „jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó az elnyerni tervezett, több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.

A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban pedig kormányisztviselőként is megszerezte.

Ezután csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség, amely őrizetbe vette a két érintettet és indítványozta bűnügyi felügyeletüket, amiről csütörtökön dönt a bíróság.

(via Agrárminisztérum / telex.hu)

Valódi Hírek