FRISS: Feljelentették Demeter Szilárdot az ordenáré zsidózásért

Nem biztos, hogy a Facebook-oldal törlésével megússza.

Beszámoltunk róla, hogy Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója szombaton az Origon közölte a Sor(o)s című publicisztikáját, amelyben Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította és „Európa gázkamrájának” nevezte, a lengyeleket és a magyarokat pedig az „új zsidóknak” nevezte ki.

Demeter írásán szinte a teljes magyar köz- és kulturális élet felháborodott, állításaitól munkatársai is elhatárolódtak. Ennek hatására vasárnap a PIM-igazgató visszavonta írását, és törölte a Facebook-oldalát.

Most azonban kiderült, az említett eset ügyében a Budapesti Rendőr-főkapirányságra is érkezett bejelentés – írja a Népszava. A lap érdeklődésére ugyanis a BRFK azt közölte, hogy „az említett esettel összefüggésben

egy bejelentés és egy feljelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra.

A rendőrség mind a bejelentés, mind a feljelentés tartalmát vizsgálja”.

Az egyelőre kérdéses, hogy ki és milyen ilyen tartalommal tett bejelentést, illetve feljelentést. Szalai Kálmán, az antiszemita jelenségek elleni küzdelemmel foglalkozó Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára azonban korábban a Népszavának arról beszélt, hogy Demeter ellen a polgár- és büntetőjogi eljárás sem tűnik „jogilag megalapozhatónak.”

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke pedig azt mondta, jogászaik tanulmányozzák, hogy a magyar jog szerint megáll-e a feljelentés.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek