Felszólalt a magyar közélet az aljasul zsidózó Demeter Szilárd ellen: több ezren követelik a lemondását

Politikusok, művészek is csatlakoztak a petícióhoz.

Hétfő reggelig több mint hatezren írták alá azt a vasárnap közzétett nyílt levelet, amely szerint Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának azonnal le kellene mondania minden közéleti funkciójáról, és ki kellene vonulnia a közéletből.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk: a múzeum igazgatója Sor(o)s címmel megjelent publicisztikájában többek közt

Adolf Hitlerhez hasonlítja Soros Györgyöt,

akinek Európa a gázkamrája, illetve arról is ír, hogy nem tanultunk a XX. századból, így a lengyelek és a magyarok váltak az új zsidókká.

A cikk hatalmas felháborodást váltott ki a magyar közéletben. Magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, köztük a MAZSIHISZ és Köves Slomó, valamint az Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélte a PIM igazgatójának megszólalását.

A vallási szervezetek mellett a kulturális- és irodalmi élet szereplői is megszólaltak az ügyeben. Vámos Miklós József Attila-díjas író egyenesen bűncselekménynek nevezte Demeter írását. A Szépírók Társasága pedig úgy nyilatkozott, hogy az igazgató életveszélyes retorikai eszközrendszerhez nyúlt, ami „még akkor is elfogadhatatlan, ha azt nyilvánvalóan és szánni valóan kétségbeesett megfelelési kényszer hívta elő”írja a Magyar Narancs.

Az igazgató időközben visszavonta írását – bár véleményét nem, ahogyan bocsánatot sem kért – és törölte Facebook-oldalát is.

A Szabad aHang oldalán megjelent petícióban Magyarország és az Európai Unió állampolgárai visszautasítják Demeter Szilárd írását és az igazgató lemondását, valamint a közélettől való visszavonulását kérik, mivel „a holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével,

tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben,

miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját. A magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást! Zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát emberi méltóságában mélységesen megsértette. Alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.”

A petíció aláírói közt több ismert művészt is megtalálunk, köztük Erdély Mátyást, a Saul fia operatőrét, Parti Nagy Lajos költőt, Spiró György írót, Schilling Árpád rendezőt és Závada Péter költőt is. Politikusok közül Karácsony Gergely főpolgármester, Jávor Benedek és Ungár Péter is csatlakozott az aláírókhoz.

Nyílt levelet írt vasárnap Bajnai Gordon is Orbán Viktornak, amelyben arról ír, hogy ha Demeter hétfőn is a kormány tisztviselője lesz, az arra utal, hogy

a cikkében írottak a kormány álláspontját tükrözik.

A Petőfi Irodalmi Múzeum egyelőre nem foglalt állást hivatalosan. Az intézmény dolgozói közül azonban többen is nyíltan elzárkóztak Demeter kijelentésétől a közösségi oldalaikon.

Van, aki arról ír, hogy az igazgató kijelentésével megszegte azt a Kollektív Szerződést, amit saját maga íratott alá dolgozóival, és amelyben „a közszolgálatot ellátók erkölcsi-etikai kötelezettségéről szól, azon alapelvekről, amelyek a világ sokféleségét elfogadó, anyanyelvi és kulturális identitás támogatásának jegyében születtek, és amelyek betartásával eleget tudunk tenni a társadalom által támasztott követelményeknek”.

„Kikérem magamnak, hogy uszító politikai propagandának használja a Holokauszt emlékét! Kikérem magamnak, hogy erkölcstelen irományával megkárosítja a PIM munkaközösségét!”

Továbbá „teljesen független a PIM-től, sőt sok esetben ellene megy az intézmény érdekének Demeter Szilárd politikusi, publicisztikai tevékenysége. A semmilyen szempontból nem tolerálható megnyilvánulásait a PIM főigazgatójaként (is) tesz, melynek következményeit mi (is) viseljük.”

(Szabad aHang/Magyar Narancs/444)

Valódi Hírek