Beadta a derekát a kormány, mégis átdolgozzák a nagy port kavaró egészségügyi törvényt

Minden részletet összehangolnának.

Átdolgozzák és újra a parlament elé viszik a szakmai körökben hatalmas felháborodást keltő, az Országgyűlés által október 6-án elfogadott egészségügyi törvényt – jelentette be Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Csatt című műsorában.

Hollik elmondta, minden szakmai részletben, a vezényléstől kezdve a magánpraxis és kórházi munka összehangolásán át lesz megállapodás. Az átdolgozott törvényjavaslat pedig ez alapján kerül vissza az országgyűléshez.

„Minden orvos biztos lehet abban, hogy őket az egész változás csak pozitívan fogja érinteni”

– jelentette be a kommunikációs igazgató, hozzátéve, a részletszabályozásokat illető tárgyalások jelenleg is zajlanak.

Az egészségügyi törvény – eddig elfogadott formájában – tartalmazta a háromlépcsős orvosi béremelést, a hálapénz megszüntetését. Emellett azt is, hogy az orvosoknak vállalniuk kell, hogy praxisuk során kétszer egy évre kirendelhetik őket másik, akár a lakóhelyüktől távol eső, állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménybe. Továbbá különböző feltételekhez és engedélyekhez kötik a másodállás, illetve a magánpraxis vállalását is.

A Magyar Orvosi Kamara október közepén egy nyolcpontos összefoglaló javaslatcsomagot dolgozott ki Pintér Sándor belügyminiszter részére. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának (MESZK) pedig egy online felmérésben kérdezte meg az egészségügyi dolgozók véleményét a törvénnyel kapcsolatban, közülük több mint 15 ezren vallották azt, hogy a javaslat miatt elhagynák a közellátást, több mint 3 ezren pedig külföldre távoznának.

(ATV.hu nyomán)

(Kiemelt kép: ATV/Csatt)

Valódi Hírek