Így emberkedik Orbán az EU-val a jogállamisági feltételek miatt

Köhög a bolha.

Annyira nem akarja Orbán Viktor, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós kifizetéseket, hogy belengette az EU-s vezetőknek a teljes költségvetés vétóját – értesült a mandiner.hu.

Erről levelet is írt Németország, Szlovénia és Portugália vezetőinek, akik a jövő évi uniós elnökséget ellátják.

A tervezet arról szól, hogy ha az Európai Bizottság a jogállamisági normák megsértését vagy annak kockázatát állapítja meg egy tagállamban, akkor felfüggeszthetné az uniós források kifizetését. Ez a magyar kormánynak pedig nem érdeke,

Orbán ezért kész megvétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is.

Korábban Varga Judit fenyegetett a teljes, hét évre szóló költségvetés vétójával (ennek része a járványügyi csomag is), most pedig a miniszterelnök próbálta Merkeléket befenyíteni levelében.

A mandiner információi szerint Orbán azt írta az EU-s vezetőknek:

„Bár Magyarország elkötelezett az együttműködésben, a fejlemények tükrében a júliusban elfogadott csomaghoz szükséges egyhangúságot nem tudja biztosítani.”

Ez lényegében azt jelenti, hogy vétót helyezte kilátásba. A miniszterelnök ezt azzal magyarázta, hogy a jogállamisági feltételrendszer veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, és Magyarország érdekeit is.

Hozzátette még, hogy azt, hogy mennyire érvényesülnek itthon a jogállamisági feltételek, a magyaroknak kell eldönteniük. Szerinte az EU legutóbbi jogállamisági jelentése nem a tényeken alapul, a

„Soros György által finanszírozott szervezetek vádjai” szerepelnek benne.

A jogállamisági feltételrendszer egy olyan eszköz az EU kezében, amellyel akár egyes országok demokratikus választási folyamataiba is be tud avatkozni – írja még a levélben. Javaslatokkal is él: indítványozza, hogy a feltételek csak azokra az esetekre vonatkozzanak, amelyek közvetlenül érintik az EU pénzügyi érdekeit, illetve a jogorvoslat lehetőségét is kéri az érintett tagállamok számára.

Korábban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is jelezte, hogy meg fogja vétózni az EU-s költségvetést.

 

Valódi Hírek