Hiába hisztizett Orbán, jogállami feltételekhez kötik az uniós pénzek kifizetését

Megvan a döntés.

Csütörtökön megszületett a jogállamisággal kapcsolatos megállapodás a tagállamok és az Európai Parlament között.

Az első hírek alapján az EP-nek sikerült a legtöbb követelését érvényesíteni azzal kapcsolatban, hogy a jogállami értékeket és az uniós kifizetéseket kössék össze – ez az, ami ellen a magyar kormány kezdettől tiltakozott.

Az EP tárgyalódelegációjának tagja volt Cseh Katalin, a Momentum képviselője, aki a megegyezés után azt mondta az EUrológusnak:

“Sikerült kidolgozni egy olyan mechanizmust, amely azon túl, hogy nagyon komoly antikorrupciós intézkedést tartalmaz, a jogállamiság sérelmére is kiterjed.

Például alkalmazható a bírói függetlenség megsértése esetére is, illetve támaszkodik az Európai Bizottság által bevezetett jogállamisági jelentések tartalmára is.

Kijelenthető, hogy hosszú évek után végre van egy olyan garancia az Európai Unió kezében, amely a jogállamisági garanciákhoz kötheti az uniós pénzek kifizetését.”

Cseh Katalin hozzátette, az EP számára nagyon fontos volt, hogy semmilyen intézkedés ne tegye lehetetlenné, hogy a végfelhasználók, tehát a támogatások végső jogosultjai megkapják a megítélt összegeket. Ebben a megállapodásban sikerült ezt is tisztázni, és a felek megegyeztek ennek részleteiről is.

A megállapodás tényét megerősítette az EU Tanácsa is.

“Az új feltételességi mechanizmus megerősíti az uniós költségvetés védelmét, abban az esetben, ha a jogállamiság elveinek megsértése az uniós pénzeszközökkel való visszaéléshez vezet”

– erősítette meg a hírt a soros elnökséget betöltő Németország brüsszeli képviseletének vezetője, Michael Clauss.

(hvg.hu)