Baj lesz: Összeomlik az egészségügy, már most bergamói állapotok vannak a kórházakban a szakszervezeti elnök szerint

Fejünkre omlik az elmúlt tíz év minden bűne.

Szabad Zoltánnal, a Magyar Orvosok Szakszervezetének új elnökével közölt interjút a Népszava.

A MOSZ nem titkolt célja, hogy Cser Ágnes kormányhoz lojális szakszervezetével szemben legyen egy független és erős érdekvédelmi szervezete az egészségügyi dolgozóknak.

A szolgálati jogviszonyról szóló új egészségügyi törvény megszavazása miatt rengetegen léptek be szervezetbe, bár a szakmai szempontból elfogadhatatlan helyzetnek egyelőre nem látszik a megoldása.

A MOSZ öt másik szakmai szakszervezettel akciószövetséget hozott létre, hogy egységesen tudjanak fellépni az egészségügyi dolgozók érdekében. Szabad Zoltán elmondta: ha a továbbiakban nem úgy alakul a jogszabály, hogy az az általuk képviseltek számára elfogadható legyen,

az egészségügy januárban kártyavárként omlik majd össze.

Egész egyszerűen azért, mert rengetegen nem lépnek át az új jogviszonyba. Szabad Zoltán szerint jelenleg ez az egyetlen esélyük a nyomásgyakorlásra.

A koronavírus-járvány erre az egyébként is tarthatatlan helyzetre tesz rá egy lapáttal:

a kórházakban már most olyan állapotok uralkodnak, mint tavasszal az olaszországi Bergamóban.

„Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember. Olyanokat nem lehet csak úgy leakasztani valahonnan.” – nyilatkozta a szakszervezet elnöke.

Az orvosok pedig nem állhatnak ki, és nem mondhatják el az igazságot az embereknek, mert a kórházi munkaszerződéseknek része egy titoktartási nyilatkozat is.

Noha egyre több egészségügyi dolgozó fertőződik meg, és a MOSZ kérte az EMMI-t, hogy a kórházban megfertőződött dolgozók 100 %-os táppénzt kapjanak, egyelőre érdemi választ sem kaptak a levelükre.

Bár a Latorcai Csaba államtitkárral folytatott beszélgetéseken szóba került, hogy a MOSZ képviselői beülnének az eddig az egészségügyről a fejük felett folytatott kormányzati tárgyalásokra, erre egyelőre nem került sor.

A helyzet megoldása érdekében Pintér Sándornak is írtak egy tárgyalást kezdeményező levelet, arra még nem kaptak választ. Ennek ellenére bíznak abban, hogy előbb-utóbb egyeztetnek majd velük is az új egészségügyi törvényről, addig is

gyűjtik a rendszerelhagyó szándéknyilatkozatokat.

 

Valódi Hírek