Hiába a tolják Orbánék a sikerpropagandát, a bérek iszonyatosan leszakadtak

Itt vannak a számok.

Míg a kormány folyamatosan azt mantrázza, hogy nőnek a bérek, arról finoman szólva is hallgatnak, hogy a V4 többi országában jóval dinamikusabb az emelkedés.

A Népszava cikke szerint, ráadásul a minimálbér és az átlagbér változatlanul itt a legalacsonyabb a régióban. Jól érzékelteti a helyzetet a csehekkel való összehasonlítás: az átlagbér a V4-es országok között között éllovas

Csehországban 932 euró, itthon csak 701 euró.

Hasonló a helyzet a minimálbérnél, amely Magyarországon 305, Lengyelországban 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig 432 euró.

Nagy meglepetés, hogy a pedagógusok bére nem nálunk a legalacsonyabb, Lengyelországban még kevesebbet visznek haza a tanárok. Míg nálunk az átlag 709 euró, addig a lengyeleknél csak 655 euró.

A cikk szerint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kidolgozta megoldási javaslatát, amellyel az érdekvédők szerint el lehetne érni a hazai bérek színvonalának javulását, és így meg lehetne állítani a fiatal szakemberek nyugatra vándorlását.

Első körben a lengyel példát említik, ahol augusztus 1-től

a 26 év alattiaknak nem kell SZJA-t fizetni.

A MASZSZ egy másik javaslata arról szól, hogy ismét

vezessék be a többkulcsos rendszert,

amiben a garantált bérminimum összegéig adó-visszatérítéssel vagy más módon nulla kulcsossá kellene tenni az elvonást minden jövedelmi kategóriában.

Valódi Hírek