Rendkívül cinikusan reagált a Belügyminisztérium a korrupciós jelentések megjelenésére

Pintérék azt állítják, végrehajtották az ajánlásokat, ha fontosak voltak.

Az Európa Tanács „Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit, már ha beleegyeznek az adott államok. Általában ez nem jelent gondot, leszámítva ha hazánkról van szó, mert Orbánék eddig nem akarták, hogy nyilvánosságra hozzák őket.

Úgy látszik csak eddig féltek tőlük, mert ma három,

eddig elsumákolt jelentést,

köztük a legfrissebb, tavaly év végén készült anyagot mutatták be.

Mint megírtuk a jelentések szerint gond van a képviselői vagyonnyilatkozatával, a Handó tünde-féle Országos Bírósági Hivatallal és a legfőbb ügyészséggel is.

Összességében jól jellemzi egy adat a magyar kormány hozzáállását a korrupció ellenes harchoz: A GRECO még négy évvel ezelőtt 18 ajánlást fogalmazott meg a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek munkájával kapcsolatos korrupció megelőzésére, ebből a 18-ból összesen 5-öt hajtottak végre.

Most a Belügyminisztérium közleményben reagált a megjelentekre és ha eddig nem ittál kávét, akkor most már ne törd magad miatta, indulhat a vérnyomás felfelé.

Pintérék szerint „a kormány fontos eredménynek tekinti, hogy Magyarország végrehajtotta a jelentések ajánlásait azokban az esetekben,

ahol azok valós problémát kezelnek.”

Magyarország a már megtett intézkedéseivel is emelt fővel áll a nemzetközi összehasonlítás elé: a korrupciós jellegű büntetendő cselekményekre vonatkozó valamennyi ajánlást teljesítette, és a többi ajánlás területén is megelőz számos EU-tagállamot.”

„A kormány az ajánlások átültetése során minden esetben az ország érdekeinek megfelelően jár el. Éppen ezért fenntartja a jogot arra, hogy véleménykülönbségek esetén saját álláspontját érvényesítse.”

Hozzátették: „A korrupció elleni fellépés közös érdek, ezért a kormány a továbbiakban is együttműködésre törekszik a GRECO képviselőivel. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy az erről szóló párbeszéd a kettős mérce és a politikai vádaskodások helyett a szakmai érveken és a tényeken alapuljon.”

És itt jönnek a legsúlyosabb mondatok:

„A kormány számos intézkedést hozott a korrupció visszaszorítására.”

„Ma már súlyosabbak a büntetési tételek, a korábbinál szigorúbbak a közbeszerzési szabályok, és a baloldali kormányzással ellentétben a törvények a nagyobb átláthatóságot is biztosítják.”

„Az erőfeszítések eredményességét jelzi, hogy az állami vagyon nagysága jelentősen nőtt az elmúlt években.”

Eddig még nem kaptunk róla hírt, hogy a plafon leszakadt-e a Belügyminisztériumban, masszív építmény az.

Most érkezett: Eltitkolt korrupciós jelentések lettek nyilvánosak Magyarországról

Orbánék nem akarták, hogy napvilágra kerüljenek. Még június végén derült ki, hogy Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához. Az Európa Tanács ” Államok a Korrupció Ellen ” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit, már ha beleegyeznek az adott államok.

Valódi Hírek