Illegális gyógyszerkereskedelem miatt bezártak két patikát Budapesten

Az OGYÉI témában tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Zámbó Péter, a NAV bűnügyi főigazgató-helyettese elmondta, hogy az adóhivatalk két patika esetében vizsgálódik.

A gyanú szerint a két magyar gyógyszertár – egymással összejátszva – a svéd feketepiacon értékesített elsősorban nyugtató, szorongásgátló hatóanyagú készítményeket. Az ügyben Magyarországon három embert gyanúsítanak, Svédországban két ember van előzetes letartóztatásban.

Zámbó ismertetése szerint a Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika módszere az volt, hogy a készítményeket a nagykereskedőtől megrendelték, azokat viszont nem készletezték, nyilvántartást nem vezettek a gyógyszerekről. Jelenleg engedély nélküli nemzetközi kereskedelem bűntettében folyik az eljárás. Az ügyben tíz helyszínen tartottak házkutatást, amelyek során ötszázezer szem – külföldi szállításra előkészített – gyógyszert foglaltak le.

A főigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a haszon háromszázszoros lett volna, hiszen ezen gyógyszerek magyarországi „bekerülési értéke” szemenként 3 forint, a svéd feketepiacon azonban szemenként 3-5 euró.

Valódi Hírek