„Orbán pisztolyt tartott a fejemhez!” – Brüsszeltől kér segítséget a CEU rektora

Michael Ignatieff érzelemdús felszólalásában kért segítséget Brüsszelben, hogy megvédje egyetemét. Azt kérte a magyar kormánytól, hogy

vegyék el a a feje mellé tartott pisztolyt.

„Ez lesz az első alkalom 1945 óta, hogy egy európai állam megpróbál bezáratni egy szabad intézményét, ami betartja a törvényeket, jó tudományos eredményei vannak és jogszerűen működik” – idézte a rektort a Guardian.

Ignatieff hozzátette: példa nélküli ez a támadás Európában a tudományos szabadság ellen, és ez felháborító. Az ő dolga nem az, hogy megmondja Európának, mit tegyenek, de most elmondta mi forog kockán és miért számít mindez.

Michael Ignatieff. Fotó forrása: Die Zeit

Ignatieff külön is felkérte a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt képviselőit, hogy helyezzenek nagyobb nyomást Orbánra, aki a héten látogat Brüsszelbe. (A nyomás máris elég nagy)

„Ez egy jogilag megalkotott stratégia, hogy bezárjanak egy szabad intézményt. Ennyi. Ez történik. Úgy tesznek, mintha másról lenne szó, de közben mindenki tudja, hogy ez a törvény hatályba lép 2017 október 11-én, és onnantól kezdve

bármikor visszavonhatják a működési engedélyünket.”

„Ha ez nem az egyetem bezárását jelenti, akkor nem tudom, hogy mi ez. Nagyon gyorsan vissza kell vonatnunk, megváltoztatnunk vagy ejtetnünk ezt a módosítást.”

– mondta a rektor.

(444 nyomán. Címlapkép: Index)

Valódi Hírek