Nyugati sajtó: Az olimpiaellenesség mozgósítja Orbán ellenzékét

Hiába próbálta Orbán a politikán felülálló ügynek beállítani a sportot, Budapest 2024-es olimpiai pályázata mégis komoly helyi ellenállásba ütközhet – írja tudósításában a Financial Times, amelyet a 444.hu szemléz.

A tekintélyes gazdasági lap arra is emlékeztet, hogy két korábbi pályázó, Hamburg és Róma is a helyi ellenállás miatt volt kénytelen visszavonni pályázatát.

A FT beszámol a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtéséről, és arról is, hogy a mozgalom az olimpiallenes népszavazás sikeréből szeretne ellenzéki mozgalmat építeni. Hivatkoznak a Medián szerdán közölt közvélemény-kutatására is, amely szerint a magyarok 68 százaléka ellenzi a játékok megszervezését.

fotó: Botos Tamás, 444.hu

A lap kitér a tiltakozás okaira, azok közül is kiemelve a korrupciót. Idézik a Transparency International friss korrupciós indexét, amely alapján az EU tagállamai közül csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.

A lapban Victor Matheson közgazdász „nevetségesnek” nevezte a magyar kormány költségbecslését.

„Görögország csak a játékok biztosítására 1,6 milliárd dollárt költött” – mondja Matheson, aki szerint a 774 milliárd forintos magyar tervszámmal szemben 2800 milliárd forintba is kerülhet a budapesti olimpia a korrupcióval együtt.

Valódi Hírek