Botrányos hír jött Tiborcz Istvánról: Sikítani fog a pénztárcád a dühtől

Tiborcz István úgy gondolta, az adó befizetése esetében csupán opcionális.

Egy törvénymódosítás évekkel ezelőtt paradicsomi, mondhatni adóparadicsomi állapotokat teremtett Orbán Viktor miniszterelnök vejének. Ezért amellett, hogy Tiborcz István négy év alatt 5,5 milliárd osztalékot vett ki a cégekből,

egyetlen forint társasági adót (tao) sem fizetett be az államkasszába.

Ezzel 30 milliárdot tett zsebre – foglalta össze a 24.hu.

Az ország legnagyobb seftje

A kormány nyolc évvel ezelőtt fogadtatta el az országgyűléssel az adótörvény-módosító csomagot, ami lehetővé teszi, hogy a vállalkozások a műemlék épületek és a helyi védelem alatt álló ingatlanok felújításánál a

beruházási érték kétszeresével csökkenthessék

az adóalapjukat. Emiatt 30 milliárd forint körüli adókedvezményt tett zsebre Tiborcz cégcsoportjának a vagyonkezelője 2019 és 2023 között. A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. az említett négy évben 48,4 milliárd forint nyereséget termelt – írta a portál. A kutatáshoz a BDPST hét műemlék épületét és a hozzájuk kapcsolódó cégek eredményeit nézték át.

Azt is kiemelték, hogy hivatalos dokumentumok alapján 5,5 milliárd forint osztalékot tettek így zsebre.

Mindeközben egy forint adót sem fizettek be

Ugyanebben az időszakban viszont az állami költségvetésbe

egyetlen forint társasági adót sem fizettek be.

A cégnél öt éve folyamatosan nullára hozzák ki a fizetendő összeget. Ráadásul 2023 végén még 16 kapcsolt vállalkozása volt, és a mérlegek szerint a nyereséges cégek közül szinte mindegyiknél lenullázták ezzel a technikával a társasági adót.

A portál egyetlen kivételre akadt, a Gellért Hotelt tulajdonló Geraldton Invest Zrt.-re, amely 2022-ben 44 millió forint adót befizetett. A nyeresége ugyanakkor 25 milliárd volt.

Tiborcz István először 2019-ben került fel a 100 leggazdagabb magyar listájára. 2023-ban már a 27. helyet foglalta el a leggazdagabbak között. Az Orbán család nem panaszkodhat, a hatvanpusztai birtok mellett is van mit a tejbe aprítani.

Valódi Hírek