Súlyos hírek érkeztek: Elpusztítanák a világot Putyinék

Titkos akciókat indítottak Európa ellen az oroszok.

Oroszország dermesztő tervére figyelmeztetett a brit hírszerzés

Drámai mértékben megemelkedtek az orosz titkosszolgálatokhoz köthető szabotázsakciók Nyugat-Európában az ukrajnai háború kitörése óta – hívta fel a figyelmet a The Economist.

„Egyre aggasztóbbak a gyújtogatások és szabotázsakciók, amelyeket orosz ügynökök követnek el”

– nyilatkozta a lapnak a brit belbiztonságért és kémelhárításért felelős ügynökség (MI5) vezetője.

Ken McCallum elmondta, leginkább a GRU (orosz katonai hírszerzés) próbál meg minél nagyobb zavart kelteni Európa-szerte.

A szakember állításait Bruno Kahl német kémfőnök is megerősítette. Közölte, hogy az orosz ügynökök aktivitása korábban soha nem látott szintre emelkedett.

Egész Európa veszélyben

Thomas Haldenwang, a német belső elhárítás vezetője pedig figyelmeztette a berlini törvényhozás tagjait, hogy az orosz szabotőrök majdnem egy utasszállító repülőgép vesztét idézték elő azzal, hogy gyújtóbombát akartak a fedélzetre csempészni.

„Egész Európát sújtják az oroszok titkos akciói”

– jelentette ki a norvég hírszerzés parancsnoka, Nils Andreas altengernagy. Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg az MI6 főnöke, Sir Richard Moore is, amikor kijelentette:

„Őszintén mondom, az oroszok már teljesen elvadultak!”

Kapcsolódó: Nagyon gyanús hír jött Finnországból: Putyinék már a spájzban vannak

Félelmetes módszereket alkalmaz a Putyin-rezsim

Mint ismert, az elmúlt hónapokban több orosz ügynököt tartóztattak le különböző európai országokban szabotázsakciók miatt. Áprilisban Németországban és Lengyelországban GRU-megbízásokat végrehajtó kettős állampolgárokat fogtak el, akik katonai célpontokat figyeltek meg, míg Londonban a Wagner-csoporthoz köthető gyújtogatók tevékenykedtek.

Júniusban egy orosz–ukrán kettős állampolgárt tartóztattak le Párizsban azután, hogy megsebesült, amikor egy bombát próbált előállítani a szállodai szobájában. A vizsgálatok kiderítették, hogy az elfogott személy az orosz titkosszolgálatok számára dolgozott. Egy hónappal később a német hatóságok megakadályoztak egy merényletet, amelyet orosz ügynökök a Rheinmetall hadiipari vállalat vezetője ellen terveztek.

Szeptember 9-én pedig órákra leállt egy svéd repülőtér, miután drónokat észleltek, amit szintén külföldi ügynökök szabotázsakciójának véltek. Az amerikai kémelhárítás közölte, információik szerint orosz hajók keresnek kommunikációs kábeleket az Atlanti-óceánban.

Felforgató tevékenységet végez Oroszország

Felhívták arra figyelmet, hogy Oroszország a fentieknél alkalmaz jóval kifinomultabb módszereket is, hogy zavart keltsenek a nyugati országokban.

Áprilisban amerikai és lengyel vízellátó rendszereket ért kibertámadás orosz hekkerektől, amely üzemzavarokat okozott. Szeptemberben több ország jelentett hasonló támadásokat a közműhálózatok, valamint a bankrendszerek ellen, amelyek mögött a GRU 29155-ös egysége” állt. Ezen csoportot korábban gyilkosságok és Szergej Szkripal egykori orosz titkosügynök megmérgezési kísérlete tette ismertté. Párizsban júniusban provokatív akciót hajtottak végre az Eiffel-torony közelében is, amivel Franciaország Ukrajna-politikáját támadták, míg Moszkva folyamatosan bővíti befolyását Nyugaton.

„Moszkva felforgató tevékenysége egyre szerteágazóbb”

– mondta brit újságnak a washingtoni Nemzetbiztonsági Tanács egykori főmunkatársa. Fiona Hill közölte, Vlagyimir Putyin kémei ott ütnek az Egyesült Államokon és szövetségesein, ahol csak tudnak.

Arról számoltak be, hogy az orosz ügynökök minden eszközt bevetnek, hogy zavart keltsenek az USA gazdaságában, társadalmi feszültséget szítsanak és befolyásolják a választásokat. Manipulációval, hamis hírek terjesztésével osztják meg a közvéleményt, amelyet a washingtoni főügyészség friss vádja is alátámaszt két, a Kreml által támogatott személlyel szemben. Fiona Hill szerint Moszkva külpolitikája ma a felforgatásban teljesedik ki, míg Peking támogatása tovább „ösztönzi” Putyint. Ugyanakkor a nyugati szankciók hatásai miatt Moszkva egyre inkább Kína „másodhegedűseként” tűnik fel.

„A második világháború utáni világrend akár erőszakos megváltoztatása egyre nyilvánvalóbb törekvés Moszkvában”

– hangsúlyozta Fiona Hill, aki ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy az oroszok úgy akarnak káoszt okozni a Nyugaton, hogy azért mégse keveredjenek konfliktusba a NATO-val.

(economist.com / infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek