Nagyon gyanús hír jött Finnországból: Putyinék már a spájzban vannak

Már Skandináviában, pontosabban Finnországban is bizonytalanságot keltenek a Putyin-féle szabotázsakciók.

Mit művel Putyin Finnország ügyében?

Lulu Ranne finn belügyminiszter úgy nyilatozott, hogy Finnországban gyanús szabotázsakciókat észleltek. A miniszter arra is gyanakszik, hogy az oroszok kiterjedt befolyásoló műveleteket végeznek más európai országokban is.

A NATO és a nyugati országok hírszerzése is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország áll amögött, hogy az euroatlanti térségben egyre több gyanús ellenséges aktivitást figyelnek meg. Ezek közé tartoznak a számos alkalommal tapasztalt kibertámadások is, amelyeket Moszkva mind tagad.

„Többek között fennakadásokat,

szabotázscselekményeket, különféle károkat

és instrumentalizált migrációt tapasztalunk. Ez általános bizonytalanságot és diszkomfortérzést kelt azzal kapcsolatban, hogy mi igaz és mi nem”

– mondta Ranne újságíróknak, és azt is hozzátette, hogy jelenleg számos ilyen esettel kapcsolatban van folyamatban nyomozás.

Finnország egyértelműen Oroszországra gyanakszik

„A polgári és katonai hírszerzéstől származó információk alapján azonban egyértelmű jeleink vannak, amelyek Oroszországra utalnak”

– mondta, hozzátéve, hogy az oroszok elleni bizonyítékok leginkább azokban a GPS-interferenciákban mutatkoznak meg, amelyeket Finnország a tengeri és légi közlekedésében tapasztalt.

Október elején a Fortum skandináv energiaszolgáltató arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy naponta szembesülnek kibertámadásokkal Finnországban és Svédországban is, és időnként drónokat és gyanús személyeket is észleltek a telephelyeik környékén.

Olyan is előfordult, hogy erőműveik műholdas kapcsolatai megszakadtak.

Az eddigi legagresszavabb támadásba futottak bele

A Nordea skandináv pénzintézet szintén a Reutersnek nyilatkozott egy írásbeli állásfoglalásban: azt mondták, hogy a

„legutóbbi DDoS támadási hullám, amely szeptember közepén kezdődött az északi országokban, volt

a legagresszívebb, amit valaha láttunk.

A támadások az online szolgáltatások átmeneti lelassulásához vagy elérhetetlenségéhez vezettek.”

Azt is hozzátették azonban, hogy az ellenük irányuló közelmúltbeli támadások mintegy 90 százalékát sikeresen blokkolták.

(reuters.com nyomán)

Valódi Hírek