Jön a rémálom: Visszamenőleges adóztatásra készül a kormány, brutálisan megugorhatnak az árak

Így is a kormány miatt csillagászatiak az árak, a helyzet még rosszabb lehet az adóemelés után.

A kormány egy tollvonással visszamenőlegesen adóztatná a benzinkutakat, ez drasztikusan hathat a fogyasztói üzemanyagárakra is. Ilyen konstrukció csak Magyarországon létezik, nem csak az üzemanyagárakat emelheti, hanem az inflációt is.

Visszamenőleges adót nyomnak rájuk

Magyarország kormánya visszamenőleges adóztatással a benzinkutakat arra kötelezné, hogy a 2023-as eladásaik után jóval magasabb,

17,45 forint/liter adót

fizessenek meg az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) keretében. Ezt 2027-re 32,6 forint/literre (sic!) kívánnák emelni.

2019-ben, a rendszer bevezetésekor ez, 1,05 forint/litert jelentett,

jelenleg pedig 11 forint/liter

írta MTI-hez eljuttatott közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) .

Az FBSZ ellenzi az üzemanyagok adójának további emelését, és

elítéli a visszamenőleges adóemelés szándékát is, minden adónemben

– írták.

Kapcsolódó: Riasztó hírek jöttek a tankolásról: Kiderült, lesz-e üzemanyagunk Szijjártóék kavarása után

Az adóemelés után a kormány még jobban meglökheti az árakat

Ezt a kötelezettséget kizárólag Magyarország kormánya terheli az üzemanyagokra, ezzel is növelve az üzemanyagok után fizetendő adót, és

az üzemanyagok árát,

ezen keresztül növelve az inflációt is. Ugyanakkor ennek az adónemnek a létezését a nemzetközi üzemanyagár összehasonlításokban egyszerűen elhallgatja.

A 2015-ben megjelent eredeti törvény szerint ez az adó 2025 és 2027 között nem változna, majd fokozatosan csökkenne, 2030 után megszűnne. Az új javaslat e helyett példátlanul brutális emelést tartalmaz: újabb 22 forintos adóemelést jelent visszamenőlegesen 2023-tól. Az üzemanyag forgalmazás már eddig is agyon van adóztatva – hívták fel a figyelmet.

„Az FBSZ tiltakozik az üzemanyagok további adóztatása, azaz drágítása ellen, és elítéli a visszamenőleges hatályú adóztatás elvtelenségét, az igazságtalan és méltánytalan, a veszélyhelyzettel semmiképpen sem indokolható önkényeskedést”

– zárták közleményüket.

Kapcsolódó: Kiderült, miért vannak az egekben az üzemanyagárak Magyarországon: „Meg fogsz lepődni” a választól

Év elejétől megy a húzd meg – ereszd meg az üzemanyagár-változás miatt

Ahogy írtunk róla, nem mellékes az ügy szempontjából, hogy

a kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban.

A kabinet szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, ám Orbán Viktor decemberben elárulta, az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

Nagy Márton bekeményített

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján megállapította, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat. Ezért a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy „a családok védelme érdekében” áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ha ez nem történik meg, a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon – jelezték Nagy Mártonék.

Évek óta érzékenyen érinti a lakosságot az üzemanyagárak tendenciózus növekedése. Bár több javaslat is született az

üzemanyagot érintő áfa és a jövedéki adó csökkentésének szükségességéről,

ezek kivétel nélkül süket fülekre találtak a kormány részéről. Az eddigi legmarkánsabb döntés az üzemanyag-árstop volt, amit 2021 novemberében vezettek be. Ezt végül eltörölte a kormány üzemanyag-ellátási problémákra hivatkozva.

Érdekes, hogy a most kiszivárgott terv gyakorlatilag lehetetlenné teheti az üzemanyagár-csökkentést. Sőt, a kereskedők kénytelenek lesznek elkerülni az áremelést a csőd elkerülése érdekében.

Valódi Hírek