Kikerült Orbán vészjósló terve: Eljött a bosszú ideje?

Ezt a főváros ellenzéki vezetésének kritikájával kísérve jelentették be.

A Magyar Közlöny hasábjain jelentette be a hírt az Orbán-kormány

Az Orbán-kormány a Magyar Közlönyben tette közzé 21 pontos gazdaságpolitikai akciótervét. A kabinet indoklása szerint a gazdaság a koronavírus-világjárvány és a háború következtében megváltozott. Szerintük ezért új megoldásokra és rendhagyó gazdaságpolitikai eszközökre van szükség, hogy Magyarország a megváltozott helyzetben is sikeres legyen.

„A kormány álláspontja szerint kizárólag a gazdasági semlegesség biztosításával nyílik lehetőség arra, hogy 2025-ben elérhető legyen

a 3–6 százalék közötti gazdasági növekedés”

– álmodoznak.

Természetesen hangsúlyozzák, hogy céljuk a magyar családok, valamint a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások segítése.

Az új akcióterv 21 lépése elvileg három alapelvre épül: a jövedelmek vásárlóerejének növelésére, a megfizethető lakhatás biztosítására és a kis- és közepes vállalkozások támogatására.

A kormány úgy szándékozik növelni a reálbéreket, hogy a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseleteket egy hároméves bérmegállapodásra kényszeríti. A terv körvonalazására Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter év végéig kapott határidőt.

A nemrég beharangozott munkáshitelprogramot Nagy Mártonnak és Hankó Balázsnak november végig kell kidolgoznia. A családi adókedvezmény összegének megduplázása Varga Mihály, Nagy Márton és Hankó Balázs feladata.

Nekiment Orbán Budapest ellenzéki vezetésének

A megfizethető lakhatás témájával kapcsolatban a kormány nekiment Budapest ellenzéki városvezetésének:

„Budapest súlyos lakhatási problémával néz szembe, amely probléma megoldása elsődlegesen a főváros feladata lenne, de

láthatóan ezt a problémát a főváros nem tudja kezelni.”

Orbánék ezzel indokolták, hogy beszántják az Airbnb-t a fővárosban. A hivatalos szöveg szerint a nemzetgazdasági miniszter feladata lesz, hogy megvizsgálja a magánszálláshely-szolgáltatásnyújtás szigorításának lehetőségét. Feltételezhetően nem fognak kegyelmezni az Airbnb-t alkalmazó lakástulajdonosoknak.

Felmerült még a lakbérek mértékének és a bérleti szerződések feltételeinek az újraszabályozása, illetve az, hogy az egyetemek és a főiskolák megfelelő számú és színvonalú kollégiumi férőhelyet tudjanak biztosítani.

Nem csak a nyugdíjpénztári megtakarítást lehet lakásfelújításra költeni

Orbánék felfogták, hogy az embereknek nincs pénze lakásvásárlásra és -felújításra, ezért most kiadták, hogy a Széchenyi-pihenőkártyára kapott juttatások akár 50 százalékát is felújításra lehessen költeni. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok viszont akár a megtakarítás teljes összegét felhasználhatják. A lakosság hosszú távú elszegényítésével akarják tehát megpörgetni az építőipart és a lakásbizniszt.

A Demján Sándor-program meghirdetésével a kormány célja a hazai vállalkozások számának megduplázása. Ennek keretében elvileg a hazai kis- és középvállalatokat támogatják. Az Eximbank exportösztönző hitelprogramjainak újraindításával a magyar vállalkozások külföldi megjelenésének támogatását célzó hitelprogramokat szándékoznak létrehozni.

Kapcsolódó:

Kiszivárgott Orbán titkos beszéde: Itt van a miniszterelnök „nagy” dobása

Valódi Hírek