Karácsonyék bejelentették: Jönnek az olcsóbb albérletek, több tízezer budapesti élete válik könnyebbé

A lakástulajdonosok is jól járnak Karácsony Gergely albérlet-bejelentésével.

Aki Budapesten albérletben él, tudja, hogy a lakhatás lassan megfizethetetlenné válik. Karácsony Gergelyék döntése ezen segítene:

30 százalékkal alacsonyabb albérletárakat akarnak elérni a fővárosban.

Karácsony Gergely csapata olcsóbb albérletekkel szabna gátat az ingatlandrágulásnak

A fővárosban rengeteg tulajdonos

kockázatkerülésből tartja üresen ingatlanát,

erre nyújthat megoldást a Fővárosi Lakásügynökség. Kovács Vera, a szervezet vezetője a 24.hu-nak elmondta, hogy megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól. Ezeket a lakásokat aztán nyomott áron adnák tovább.

A koncepció nem teljesen új, több kerületben, sőt, vidéki nagyvárosban is működik.

Megfizethetetlen albérletek

Már nem csak a szegényebb pályakezdő fiatalok, hanem a középosztály számára is megfizethetetlenekké váltak a budapesti albérletek. Ezért dolgozott ki a fővárosi önkormányzat egy új koncepciót a megfizethető, bérbe vehető lakások számának növelésére.

Az ügynökség egy ingatlankezelő csomaggal indult. Ennek az a lényege, hogy megpróbálnak minél több üresen álló ingatlant hasznosítási célból bérbe venni a tulajdonosoktól. Minden feladatot átvesznek tőlük, és garanciát vállalnak arra, hogy rendben tartják a lakást.

Cserébe a tulajdonos a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjat kap majd.

Attól viszont nem kell tartania, hogy az albérlői fizetés nélkül lelépnek, esetleg tetemes tartozást hagyva maguk mögött.

Sokaknak komoly lehetőséget biztosít a Karácsony Gergely albérlet-rendszerével

Kovács Vera elárulta, első körben annak a bérlői körnek biztosítanak majd lehetőséget, akik leadott lakáskérelemmel rendelkeznek a főváros rendszerében. Ide tartoznak:

  • a szolgálati lakásra jelentkező közalkalmazottak a buszsofőröktől az óvónőkig,
  • a fővárosi cégek dolgozói,
  • és a méltányossági alapon lakást kérelmezők is, például mozgáskorlátozott személyek, egyedülálló szülők vagy bedőlt lakáshitelesek.

A rászorultság és a fizetőképesség is számít

Az első időszakban kettős szűréssel döntik majd el, hogy több jelentkező közül ki kaphatja meg az adott lakást. Előbb a rászorultságot, majd a fizetőképességet fogják ellenőrizni.

A piaci árakhoz képest 30 százalékkal lesznek olcsóbbak a lakásügynökségi ingatlanok – emelte ki Kovács Vera.

A tulajdonosok 15 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak kézhez, a másik 15 százalékot a lakásügynökség adja a bérlőknek támogatásként. Egy 200 ezer forintos albérletnél ez 60 ezer forint megtakarítást jelent”

– mutatott rá.

„Sok lakás áll üresen Budapesten, de a konkrét számot nem lehet tudni.

A Központi Statisztikai Hivatal a népszámlálás eredményei alapján azt közölte, hogy 160 ezer olyan lakás van a fővárosban, ami nem az állandó lakhatási célt szolgálja, de ebben az üresen álló ingatlanok mellett szerepelnek például az irodák és a rendelők is.

Azt viszont az előzetes felméréseinkből tudjuk, hogy számos tulajdonos kockázatkerülésből tartja üresen az ingatlanát, amire megoldást nyújt a lakásügynökség”

– fogalmazott.

Valódi Hírek