Mi lesz ebből? Nagy Mártonéknak fáj a foga a nyugdíjpénzekre

Sosem elég a kisgömböcnek.

Nagy Mártonék augusztus végén közölték, hogy a megvizsgálták, fel lehet-e használni a nyugdíj-megtakarításokat otthonteremtésre.

Hozzányúlnának a nyugdíj-megtakarításokhoz

Az ÉVOSZ és a Nemzetgazdasági Minisztérium

a hosszú távú lekötött megtakarításokat akarja adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.

Megírtuk, hogy a Nagy Márton vezetésével felállított úgynevezett Gazdasági Kabinet elkezdett „dolgozni” egy új akcióterven, amelynek – a minisztérium közlése szerint – része lehet az is, hogy

a lakosság hosszú távú befektetéseit úgymond „adómentes otthonteremtésbe” konvertálják át.

Bár az elhatározás már megvan, a tárca további részleteket nem közölt. Mint ismert, maga Nagy Márton is hangot adott annak, hogy ő nem igazán veszi jó néven, hogy a lakosság jövedelmének nagyobb hányadát megtakarításokra fordítja.

Kifogásolta azt is a miniszter, hogy meglátása szerint az emberek nem fogyasztanak eleget (!), ezért – állította Nagy – ez nem pörgeti a gazdaságot és az adóbevételeket.

„Saját” döntésünkre bíznák

A Nagy Márton által vezetett minisztérium sietett cáfolni azt, hogy

a kormány rá akarná tenni a kezét a lakosság hosszú távú megtakarításaira.

Ám az elképzelésről mindössze annyi konkrétumot közöltek, hogy az érintettek szigorúan a saját döntésük alapján használhatnák fel adómentesen a félretett pénzüket. Ez a tárca szerint inkább erősítheti a megtakarítók önrendelkezési szabadságát.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a portálnak elmondta: az ÉVOSZ és az NGM közös javaslatáról van szó.

Kizárólag az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat érinti,

más megtakarítási formákra, egyebek közt a nyugdíjbiztosításra és a nyugdíj-előtakarékossági számlára nem terjedne ki. A Gazdasági Kabinet a szakszövetség javaslatát megtárgyalta, és megbízta Nagy Mártont azzal, hogy a részletszabályokat dolgozza ki – az egyeztetések zajlanak.

„Az ugyanakkor még nem tisztázott, hogy tíz éven belül feltörhetők-e a megtakarítások”

– magyarázta Koji László.

Hiteligényléshez is felhasználható lenne

A megtakarítást a tervek szerint nemcsak az önkéntes pénztári tagok használhatnák fel lakáscélra, hanem az általuk megjelölt gyermekeik is.

Valamint a kedvezményt hiteligényléshez is fel lehetne használni.

Az ÉVOSZ elnöke szerint ez utóbbi lehetőség nélkülözhetetlen. Adataik alapján a lakásvásárlást, lakásépítést vagy -felújítást tervezők körében tíz ember közül mindössze kettőnek áll rendelkezésére akkora összeg, hogy a munkálatok költségét önmaga állja.

A többi nyolcnak pedig hitelre van szüksége.

Ameddig a lakáshitelek kamatai nem csökkennek 5 százalék alá, addig a lakosság nagy része vélhetően nem fog élni a hitellehetőségekkel. Ám azok, akik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkeznek, a program segítségével kiegészíthetik az anyagi lehetőségeik és a hitelköltségek közt tátongó rést.

(24.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek