Döbbenet: Keleti diktatúrák kijáróemberei lettünk az EU-ban

Működik a keleti nyitás. Lassan minden ázsiai diktatúra az Orbán-kormány ugráltatását demonstrálja: Irán is számít ránk.

Kedden az iráni külügyminisztérium behívta Magyarország teheráni nagykövetét, hogy kifejezze tiltakozását a hétfőn elfogadott új uniós szankciók miatt

– számolt be a a Reuters és az AFP alapján a Népszava.

A hivatalos indok az volt, hogy jelenleg még Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét, ezért Teherán rajtunk keresztül akar tiltakozni a velük szemben bevezetett EU-s szankciók ellen.

Kapóra jön Iránnak, hogy hazánk a soros elnök: jó haverságban vannak az Orbán-kormánnyal

Valójában azért is jól jött a teheráni vezetésnek, hogy éppen Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, mert az Orbán-kormány kifejezetten baráti viszonyt ápol a közel-keleti diktatúrával. Legutóbb például idén februárban együtt ülésezett a magyar–iráni gazdasági együttműködési bizottság az iráni fővárosban. Akkor a mezőgazdasági együttműködésen kívül a befektetések kölcsönös védelméről írtak alá megállapodást a perzsákkal a Fidesz-kormány illetékesei.

Irán is jó viszonyt ápol az oroszokkal: háborús együttműködésről lehet szó

Vlagyimir Putyin orosz és Maszúd Pezeshkian iráni elnök múlt pénteken Moszkvában tárgyaltak: egyre szorosabbá válik a két diktatúra együttműködése. „A világ jelenlegi eseményeit mindketten nagyon hasonlóan látjuk” – jelentette ki erről Putyin. Mindezt négy nappal az után mondta, hogy Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. A perzsa elnök közben úgy fogalmazott, hogy Izraelnek be kéne fejeznie az ártatlan emberek gyilkolását. Az orosz elnök pedig kijelentette, hogy

új világrend és új gazdasági erőközpontok vannak kialakulóban.

Félelmetes, hogy egy ilyen helyzetben Orbánék hatalomvágya megint a rossz oldalra sodorja hazánkat.

Azért nem olyan büszkék rá: a Szijjártó utazgatásainak minden apró mozzanatáról olyan szorgalmasan beszámoló Külgazdasági és Külügyminisztérium egyébként mélyen hallgat a teheráni magyar nagykövet bekéretéséről.

Szégyellik talán? Nem jellemző Orbánékra.

Kapcsolódó:

Irán Izrael eltörlésével fenyeget: Ebből nagyon véres háború lehet

Áll a bál: David Pressman keményen nekiment Szijjártónak, amiért ismét a háborús bűnösöknek udvarolt

Valódi Hírek