Áll a bál: David Pressman keményen nekiment Szijjártónak, amiért ismét a háborús bűnösöknek udvarolt

Egész egyszerűen undorodnak az Orbán-kormány elvtelen politikájától.

Szijjártó Péter ismét Oroszországba utazott

David Pressman ismét keményen bírálta a magyar kormányt, amiért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újból Oroszországba utazott. Megírtuk, hogy a tárcavezető csütörtökön maga is beszámolt róla a közösségi oldalán, hogy részt vett a Nemzetközi Gázfórumon Szentpéterváron.

A magyar külügyminiszter egyebek mellett kijelentette:

„Belarusz kulcsfontosságú tranzitpartnerünk, hiszen a Barátság kőolajvezetéken érkezik a magyar kőolajimport több mint 70 százaléka, mostanra elértük idén is a 3 és fél millió köbmétert ezen a szállítási útvonalon”.

Hozzátette: Belarusz ugyanolyan technológiával épített atomerőművet, mint a kormány Pakson. Szijjártó úgy tartja, „ezek a tapasztalatok hozzájárulhatnak a hazai beruházás felgyorsításához” és Magyarország energiaszuverenitásához – szerinte.

Tudatta, hogy az MVM és az orosz Gazprom megállapodást írt alá, amelynek keretében a miniszter tájékoztatása szerint 6,7 milliárd köbméter orosz eredetű földgáz érkezik hazánkba. Elmondása szerint „versenyképes áron”.

Szijjártó szerint fontos szempont, hogy az ország energiaellátása hosszú távon és jó áron legyen biztosítva, szerinte erre az Oroszországgal való „korrekt együttműködés” az egyik garancia.

Emlékeztetett, 2021-ben kötöttek 15 éves, hosszú távú szerződést, azóta pedig más kiegészítő kereskedelmi szerződéseket is nyélbe ütöttek. A miniszter másik bejelentése a Török Áramlattal volt kapcsolatos, amelyről azt írta, hogy „anélkül fizikailag lehetetlen volna ellátni az országot megfelelő mennyiségű földgázzal”.

David Pressman keményen beolvasott az oroszbarát külügyminiszternek

„Magyarország külügyminisztere ma 11. alkalommal utazott Oroszországba Oroszország teljes körű Ukrajna inváziója óta –

a profit és nem a béke érdekében”

írta az X-en közzétett bejegyzésében David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Szijjártó azok után utazott Vlagyimir Putyinékhoz, hogy Orbán Viktor az Európai Parlamentben bemutatta (volna) a magyar soros elnökség programját, azonban ez senkit sem érdekelt, a képviselők fontosabbnak tartották, hogy szembesítsék bűneivel a magyar miniszterelnököt és annak kormányát.

A Népszava arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH, majd később az Eurostat, valamint az irányadó, holland gázpiac adatainak rendszeres összevetésével, visszatérően arra jutottak, hogy Oroszország a 2021-es Orbán–Putyin gázmegállapodás óta az irányadó tőzsdei áraknál Magyarország tarifáját szinte mindig jóval magasabban határozzák meg.

„Mi több, egyazon időpontban, az uniós vevők túlnyomó többsége, nálunk akkor is olcsóbban kapja meg az orosz nyersanyagot, ha épp nyíltan támogatják az orosz agresszió elleni ukrán katonai ellenállást”

– írták korábban.

Azt is jelezték, hogy Szijjártó Péter 2021-es nyilatkozataival ellentétben Magyarország által vásárolt orosz gáz ára valójában a nyugati tőzsde árait követi, ezt később maga Orbán Viktor is elismerte. Mivel azonban az európai piaci árak, és így az orosz gáz tarifái is, 2022-ben akár a húszszorosukra emelkedtek, a külgazdasági és külügyminiszter jelenlegi állítása – miszerint a 2021 óta kötött szerződés-kiegészítések csökkentették volna a gáz árát –

nem felel meg a valóságnak.

Kapcsolódó:

Előbb nyeld le a falatot: Szijjártó olyat tett, amitől majd’ leszakad alatta az acélhíd (+videó)

Valódi Hírek