Brutálisan drága karácsonyunk lesz, előre figyelmeztetnek a szakértők

Elszabadultak az árak.

Megugrott a vaj ára

A vaj, a sajtok, a tejszín és tejföl esetében is komoly áremelkedésre kell számítani a Tej Terméktanács szerint. A vaj ára az elmúlt hónapokban az egekbe szökött, és Európa-szerte rekordmagasan kereskedtek vele. Ez rossz hír a pékeknek és cukrászoknak, akik a karácsonyi ünnepekre készülnek, és már most is a magas csokoládé- és cukorköltségekkel szembesülnek.

Elemzők szerint az árnövekedéshez a vaj iránti erős kereslet és a szűkös készletek vezettek. A tejfeldolgozók döntésén is sok múlik, többen inkább a jövedelmezőbb termékhez, így a sajthoz használnak inkább fel több tejet.

Hamarosan üvölteni fog a pénztárcánk

Nagy bajban lesznek a családok, az alapvetően szükséges és a minimálisan egészséges táplálkozás alapkövei mind drágulnak, így a zöldség, a gyümölcs, a tejtermékek és a hal is. A vásárlók rövid időn belül érzékelik majd a bevásárlások alkalmával a plusz terhet.

  • A fürtös paradicsom ára 58 százalékkal emelkedett,
  • míg a kígyóuborka 40 százalékkal,
  • a paprika 37 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

A pékáruk esetében már augusztusban is 7 százalékos drágulás következett be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a zöldségek esetében.

Ez az infláció kétszerese.

Raskó György agrárközgazdász pedig kiemelte, hogy

„A zöldségek drágulásáért az idei nyár időjárása okolható, hiszen az aszály miatt kevesebb termett az idén”

Megírtuk, hogy idén kevés jó minőségű búza termett, az aratás után megjelent az áremelés a termelőknél. A malomipari cégek részéről 10 százalékos, kilónként körülbelül 15 forintos lisztáremelés várható. A liszt áremelése megdobja az inflációt is. A búzatermés mennyiségével idén nem volt gond, a beltartalmával viszont annál inkább.

„Az ötmillió tonnából csupán 20-25 százaléknyi a jó minőségű termény”

– mondta el akkor Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Így a kenyér ára is emelkedik.

Brutális drágulás volt júniusról júliusra is

Emiatt

  • a liszt ára 38,1 százalékkal
  • a cukoré 13,9 százalékkal
  • az olajé pedig 9 százalékkal

emelkedett csak júniusról júliusra.

Valódi Hírek