Itt a vége: Orbánék eladják a Balaton legszebb partszakaszának utolsó szabad szegletét

Bekebelezte Tihany területét is a NER luxustagozata.

Hétfőn derült ki, hogy az állam eladja a Tihanyi-félsziget utolsó nagy, beépítetlen területét is – szúrta ki a G7 portál.

A csodálatos Balaton-parti félszigeten évek óta problémát jelent, hogy a NER-közeli szereplők minden területet felvásárolnak és beépítik az egész félszigetet luxusingatlanokkal. Rogán-Gaál Cecília is itt építkezett.

A helyiek több alkalommal szerveztek tiltakozást is azért, mert védett területeket építenek be luxusnyaralókkal a fideszes kegyeltek. Márciusban már kiderült, hogy a falu fideszes vezetése még évekkel korábban eladta a félsziget Kenderföldek nevű országos jelentőségű tájképvédelmi övezetnek is minősített terület egy részét, ahol 45 villa épülhet.

Teljesen felszámolják a beépítetlen zöldterületeket Tihany szabadon maradt részein is

Árverésre bocsátott egy rendkívüli értékes tihanyi ingatlant az állami vagyonkezelő. A kiírásból az is kiderült, hogy ez a félsziget legutolsó, nagyobb összefüggő és beépítetlen része a part mentén. Azt írták róla, hogy ez

„a település legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező területe”.

Az árverést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elektronikus aukciós rendszerében hirdetették meg. A terület nagyon értékes, a Tihanyi-félsziget déli részén található, Kenderföldek elnevezésű településrészen.

Különösen értékes területről van szó

Korábban üdülőként nyilvántartott területről van szó, amelyre azt írták:

„fejlesztése hosszútávra meghatározó lesz Tihany életében, ezért kiemelt figyelmet igényel”

– idézte a portál.

A terület nagyon közel van a kompkikötőhöz és a strandhoz is. Egy védett területről van szó, mert a területén értékes öreg fák és egy egyedülálló park is található.

Az ingatlan összesen 25 hektár, azaz

250 ezer négyzetméter területű.

Tíz építmény is található rajta, közöttük üdülőház, étterem, konyha és tekepálya is. De ezek valószínűleg bontásra ítélt részek, mert az ingatlan 17 éve használaton kívül áll.

A kikiáltási ár 5,23 milliárd forint

– írta a portál.

Vajon kihez kerül majd?

Az ingatlanra október 9. és 11. között lehet licitálni. Október 7-én estig be kell fizetni az 1,3 milliárd forintos árverési biztosítékot, csak ezután kezdődhet a licit.

Az eddigi eseményekből arra lehet következtetni, hogy ismét NER-szereplő gazdagodhat majd az egyedülálló területtel. A Balaton környékét ugyanis az elmúlt években rohamtempóban építik be. Ezek a projektek szinte kivétel nélkül a NER-elithez köthetőek. Már 2020-ban 42 olyan óriásprojektet tudott összegyűjteni a valaszonline.hu, amelyek fideszes körökhöz fűződnek.

Az építkezéseknél és projekteknél legtöbbször nem tartják be a természetvédelmi és építkezési szabályokat. Ez több városban is tiltakozásokhoz vezetett, amit az akkori vezetők figyelmen kívül hagytak. Több helyen el is veszítette a 2024-es önkormányzati választást a helyi kormánypárti vezető.

Áprilisban megírtuk azt is, hogy belterületi telekhez juttathatja saját lányát Tihany leköszönő fideszes polgármestere. A visszavonuló Tósoki Imre várható lépésének azonban váratlanul komoly visszhangja lett. Tihanyban csütörtök délután tartottak rendkívüli testületi ülést.

Csak a polgármester lánya és férje pályáztak

Az önkormányzat a fiatalok otthonteremésének és lakhatásának biztosítása érdekében pályázati úton 60 százalékos kedvezménnyel akart értékesíteni egy rendkívül értékes 600 négyzetméteres belterületi telket. A vételre pályázatot írtak ki, ahol érdekes módon csak a polgármester lánya és annak férje – Csillag-Tósoki Daniella és Csillag Tibor – indultak.

A botrány azok után tört ki Tihanyban, hogy bár kitétel volt, hogy a pályázónak nem lehet tulajdonában lakóingatlan, családi ház, sem építési telek. A polgármester családtagjai ennek ellenére úgy pályáztak, hogy birtokukban van egy vendégház besorolású ingatlan, amelyben apartmanokat üzemeltetnek. Mint kiderült,

Tósokiék pedig életvitelszerűen az egyik apartmanban laknak.

Valódi Hírek