Brutális balhé tört ki Tihanyban: Kiütötte a biztosítékot a leköszönő fideszes polgármester családjának sunyi levele

Alaposan helyretették Tósoki Imrét.

Megírtuk, hogy belterületi telekhez juttathatja saját lányát Tihany leköszönő fideszes polgármestere. A visszavonuló Tósoki Imre várható lépésének azonban váratlanul komoly visszhangja lett. Tihanyban csütörtök délután tartottak rendkívüli testületi ülést.

Csak a polgármester lánya és férje pályáztak

Az önkormányzat a fiatalok otthonteremésének és lakhatásának biztosítása érdekében pályázati úton 60 százalékos kedvezménnyel akart értékesíteni egy rendkívül értékes 600 négyzetméteres belterületi telket. A vételre pályázatot írtak ki, ahol érdekes módon

csak a polgármester lánya és annak férje – Csillag-Tósoki Daniella és Csillag Tibor – indultak.

A botrány azok után tört ki Tihanyban, hogy bár kitétel volt, hogy a pályázónak nem lehet tulajdonában lakóingatlan, családi ház, sem építési telek, a polgármester családtagjai úgy pályáztak, hogy birtokukban van egy vendégház besorolású ingatlan, amelyben apartmanokat üzemeltetnek. Mint kiderült, Tósokiék pedig életvitelszerűen az egyik apartmanban laknak.

A fideszes polgármester jogászkodni kezdett

A 444.hu beszámolójában azt írta, a csütörtöki rendkívüli ülésen kabaréba illő jelentek zajlottak le. A polgármester már az ülés elején rögzítette, hogy érintettsége miatt ő nem fog szavazni, ezt a képviselők el is fogadták. Tósoki előadta, jogi szempontból „szükséges volt megvizsgálni”, hogy teljesül-e az a kitétel, miszerint a pályázó birtokában lévő ingatlan nem minősül-e lakóingatlannak, ami miatt érvénytelen lenne a pályázat.

A jogászok ugyanakkor jelezték, hogy mindent rendben találtak, és megállapították: a vendégház nem lakóingatlan. Ezek után az is kiderült, hogy Tósoki veje levelet írt a képviselő-testületnek, amely egy újabb csavart vitt a történetbe. A levélben azt írta, hogy ők Budapestről költöztek vissza még évekkel ezelőtt azzal a szándékkal, hogy Tihanyban teremtsenek otthont maguknak, és neveljék fel a gyerekeiket.

Kiderült, miért pályáztak Tósokiék

Úgy folytatta, mivel a munkájuk sok esetben a fővároshoz köti őket, racionálisabb döntés lett volna Budapesten maradni, de ők „érzelmi okokból Tihanyt választották”. A polgármester veje azt írta, a telek négyzetméterára a légvezeték kiváltásával együtt megegyezik egy fővárosi, II. kerületi telek négyzetméterárával. Szerinte „Tihany fejlődése” a fiatalokon múlik, és mivel ők a vendégház egyik apartmanjában laknak, ez „gátja a további gyermekvállalásnak”, ezért pályáztak a telekre.

A polgármester veje közölte: mivel döntésük mellett kitartanak, ezért arra kérik az önkormányzatot, hogy

egy nyílt licites eljárással hirdessék meg újra az ingatlant.

A levél kiütötte a biztosítékot

A levél tartalma heves indulatokat váltott ki a képviselőkből, akik felháborodtak azon, hogy a pályázó akarja megmondani, hogy mit tegyen a testület, és hogy merre haladjon tovább az ügy.

„Ez nem kívánságműsor, ott pedig a polgármester ül, nem pedig Dévényi Tibi bácsi”

– jelentette ki Bartus Sándor képviselő, aki vérlázítónak tartotta azt is, hogy a pályázóknak már van ingatlanjuk, de ennek ellenére is pályáztak.

„Önmagában tény, hogy egy több százmilliós ingatlanban élő család azt állítja, hogy neki nincs lakóháza, hanem egy vendégháza van, amiben életvitelszerűen benne él.

Kikérem magamnak, hogy ilyen helyzetbe hoztok!

A pályázók már megteremtették az otthonukat, lakóház besorolású ingatlanban éltek 2022 novemberéig, akkor lett vendégház besorolású. De mondjuk, hogy ez jogilag megfelelő.

De erkölcsileg ez így rendben van? Ezt tényleg nekem kell elmagyaráznom nektek?!”

– adott hangot indulatainak a képviselő, hozzátéve: a pályázat célja az volt, hogy az otthonteremtést segítsék, amit a pályázók már megteremtettek maguknak. Tehát a pályázat célja nem tud teljesülni. Az pedig „a saját döntésük volt, hogy az egyik apartmanban élnek, de össze is lehet vonni kettőt”, ha nagyobb hely kell nekik – tette hozzá.

Végül megszületett a döntés

Az ülésen valósággal forrtak az indulatok. Amikor a szavazásra került volna sor, a képviselők egész egyszerűen nem értették, hogy most pontosan miről is kellene szavazniuk. Nem értették, miért fogadják el a pályázat érvényességét, ha majd a következő ülésen egyébként is kiírnak egy új pályázatot. A képviselők jelezték, mivel nem teljesül a kiírás célja, ezért

nem is lehetne más döntést hozni, mint az érvénytelenítést.

Végül 3 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett a képviselő-testület a pályázatot érvényesnek minősítette, majd új nyílt licitálással új eljárást fognak előkészíteni a telekértékesítés érdekében. Ugyanakkor, hogy a következő ülésen a pályázat eredménytelenségét, vagy az új licites eljárás részleteit fogják megtárgyalni, arról egyelőre senkinek semmilyen fogalma nincs.

Kapcsolódó:

Súlyos balhé tört ki a népszerű balatoni nyaralóhelyen: Búcsúzóul a lányának adhat át egy értékes telket a leköszönő polgármester

Botrány Tihanyban: Fellázadt a lakosság a fideszes beépítések ellen

Óriási balhé tört ki Tihanyban: Felbőszültek a helyiek, amiért Orbánék emberei beépítik az egész Balatont (+videó)

Valódi Hírek