Súlyos balhé tört ki a népszerű balatoni nyaralóhelyen: Búcsúzóul a lányának adhat át egy értékes telket a leköszönő polgármester

Ez már a helyieknek is sok volt.

Belterületi telekhez juttathatja saját lányát Tihany leköszönő fideszes polgármestere. A visszavonuló Tósoki Imre várható lépésének azonban váratlanul komoly visszhangja lett. Az ellenzéknél és a civileknél is betelt a pohár – írta meg a 444.hu.

Az önkormányzat értékesíti a telket

A tihanyi önkormányzat egy 600 négyzetméteres belterületi telek értékesítéséről döntött. A vételre pályázatot írtak ki, ahol érdekes módon csak a polgármester lánya és annak férje – Csillag-Tósoki Daniella és Csillag Tibor indultak.

A pályázati felhívásban úgy fogalmaztak, hogy:

„a Tihanyban élő vagy Tihanyból elszármazó gyermekes fiatalok, gyermeket nevelő családok Tihany településen való önálló otthonteremtésének, letelepedésének elősegítése önkormányzati – telek – ingatlan értékesítésével”.

A kiírással szemben a Csillag házaspár nem szorul rá az otthonteremtési segítségre: rendelkeznek már Tihanyban egy ingatlannal. A Major utcában van egy közel 200 négyzetméteres házuk, amely

nemcsak a házaspár lakóhelyéül, hanem apartmanházként is funkcionál.

A Mandula Villa öt apartmannal rendelkezik, amelyek láthatóan szép bevételi forrást jelentenek.

A telekkel van egy kis probléma

Az ingatlanra az E.ON-nak van vezetékjoga bejegyezve, és elektromos légvezetéke húzódik a telken át egy acél tartóoszloppal. Ezt, mielőtt bárki építkezésbe kezdene, föld alá vitt vezetékkel kell kiváltani. Az önkormányzat becslése szerint ennek kivitelezése 25,4 millió forintba kerül majd. Ezt pedig a pályázónak kell megfizetnie.

A pályázati kiírásban nem ez az egyetlen kitétel:

  • 20 évig nem lehet eladni az ingatlant.
  • 4 évig él beépítési kötelezettség.
  • A pályázóknak rendelkezniük kell tihanyi lakóhellyel.
  • Nem lehetnek Tihanyon belül lakás, családi ház vagy építési telek tulajdonosai, sem pedig haszonélvezői.
  • Legalább 10 évig állandó lakhelyként be kell jelentkezni az ingatlanba.
  • Vállalniuk kell, hogy 20 évig nem használják az ingatlanra kerülő felépítményt fizető szálláshelyként, sem más üzleti célra.

A Csillag házaspár szemmel láthatóan nem felel meg a kiírásnak, hiszen rendelkeznek ingatlannal, azonban azt „előrelátóan”, 2022 novemberében lakóingatlanról átminősítették „kivett vendégház, udvar” besorolásúvá. Ez pedig nem szerepelt kizáró feltételként a pályázatban.

„Kis” segítség a vásárláshoz

Az önkormányzat ráadásul egy „kis” segítséget is nyújt a leendő vevőnek: 60 százalékot engedtek a vételárból. Így

mindössze 27 millióért juthat hozzá a szerencsés nyertes.

Az ügy kapcsán – nem véletlenül – felháborodtak a helyiek és az ellenzéki képviselők is.

(Kiemelt képünkön Tósoki Imre látható)

Valódi Hírek