Megreccsent a gazdaság: Úgy fejbe kólintották a forintot, hogy órák óta rángatózik a görcstől

Egy hét alatt brutálisat gyengült a forint árfolyama, hol van a vége?

Egyre rosszabb napjai vannak a forintnak. Pénteken adtunk hírt róla, hogy már csütörtökön is egy rövid időre 402 forint fölé emelkedett az árfolyam az euróval szemben. Megírtuk, hogy szerdán 400,84 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon. Jelezzük, fél éve nem volt példa a magyar fizetőeszköz ilyen mértékű gyengülésére.

Péntek reggel is nagyon gyengén kezdett a forint, akkor már 401 forint 70 fillérbe került az euró.

Új mélypontra került a forint árfolyama

Hétfő délelőtt is zuhant a forint, ezzel

másfél éves mélypontra került 402,08-as szinten.

Utoljára 2023 márciusában volt ennél gyengébb az árfolyam. A héten több olyan esemény is lesz, amely még nagy hatást gyakorolhat a forint árfolyamára – foglalta össze elemzésében a portfolio.hu.

Október 17-én rendezik meg a Budapest Economic Forumot, amelynek során a gazdaságpolitika irányítói, neves közgazdászok és elemzők vesznek részt. Az eseményen több kerekasztalbeszélgetés keretében is szó lesz a forint árfolyamáról, illetve a közeljövő kilátásairól.

Már a 4. napja a 400-as szint felett van az euró forint hoz viszonyított árfolyama

Arnav Gupta, a Morgan Stanley közgazdásza korábban arról írt, hogy a makrogazdasági helyzet romlik Magyarországon. Rövid távon

kevés esélyt lát

arra, hogy az Európai Unió feloldja Magyarország befagyasztott pénzeszközeinek zárolását, a következő választások körüli bizonytalanságokat is befolyásoló tényezőként említette. A Morgan Stanley 410-es célárat határozott meg az euró forinthoz viszonyított árfolyamára.

Ahogy a devizapiaci kereskedésre nagy hatással lesz az amerikai inflációs adat, ugyanúgy hathat a forintra a magyar inflációs adat is, amely tovább fogja befolyásolni az árfolyamot.

Gulyás Gergely magyarázkodott az árfolyam miatt

Megírtuk, hogy a kormányinfón Gulyás Gergely miniszter a kérdésre válaszul közölte: az árfolyam és a kamat szerinte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatáskörébe tartozik. Ráadásul – mondta – most „egyértelmű, hogy külgazdasági okai vannak a forint gyengülésének”. A tárcavezető állította: a forint újabb gyengülése kizárólag a közel-keleti háború miatt tapasztalható . Megjegyezzük, korábban az ukrajnai háborúval indokolták a forint romlását.

Gulyás azt mondta, a kormánynak semmilyen árfolyamcélja nincsen. Ugyanakkor – tette hozzá a miniszter – annak ő nagyon nem örül, ha túl nagy a forintárfolyam volatilitása (az ármozgások mértéke és gyorsasága),

a gazdaság számára ugyanis a stabil árfolyam a kedvező

– állapította meg.

Nem csak a közel-keleti háború miatt gyengült a forint

„Messze nem csak a közel-keleti helyzet éleződése, a harcok eszkalációja miatt zuhant be a héten forint, nálunk jelentős szerepet játszik ebben a kedvezőtlen folyamatban

a hazai gazdaság állapota és a rossz kilátások,

közte az államadósság további jelentős növekedésének a rizikója”

mutatott rá Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi elnöke.

Hozzátette: az sem nem véletlen, hogy Orbán Viktor a múlt héten arról beszélt, hogy az adósságplafon a GDP 90 százaléka, onnan ugyanis már adósságcsapdába kerül az ország. Ez pedig azt jelzi, hogy a GDP mintegy 15 százalékának megfelelő újabb hitelfelvételekben gondolkodik.

Valódi Hírek