Új hold van születőben: A Földnek mostantól nem csak egy kísérője lesz

Minihold kering a Föld körül két hónapig.

Nem egyedül kering a Hold a bolygónk körül, hanem egy másik égitest is Föld körüli pályára állt – számolt be róla Washingtonból az AP.

Bár jobb híján mini-Holdnak nevezték el, valójában

egy aszteroidáról van szó.

A mérete nagyjából tíz méter és néhány napja érkezett a Föld közelébe, ahol a bolygó gravitációs erejének csapdájába esett, így most elindult megkerülni a bolygót. Erre két hónapnál is kevesebb ideje lesz.

A miniholdat, a 2024 PT5 nevű űrsziklát először augusztusban figyelték meg a Complutense Madridi Egyetem tudósai egy afrikában állomásozó teleszkópjuk segítségével.

„Ezek a rövid életű miniholdak valószínűleg sokkal gyakrabban bukkannak fel, mint azt gondolnánk”

– mondta Richard Binzel, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) csillagásza; az utolsó hasonlót 2020-ban figyelték meg.

„Ilyesmi viszonylag gyakran fordul elő, de mégis ritkán látjuk őket, mert olyan kicsik, hogy nehéz kiszúrni őket”

– tette hozzá Binzel. Hozzátette:

„Csak a közelmúltban fejlődött annyira a megfigyelésükre használt technológia, hogy rutinszerűen észrevegyük őket.”

Sajnos a miniholdat szabad szemmel nem fogjuk látni, de még amatőr teleszkópokkal sem, hiszen olyan kicsi; csakis kutatási célokra fejlesztett eszközökkel lehet megfigyelni.

Az aszteroida közel 57 napig lesz a Föld vonzáskörzetében, de nem fogja teljesen megkerülni a bolygót. November 25-én elválik majd a Földtől és egyedül folytatja útját a világűrben. Legközelebb 2055-ben jár ismét felénk.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(apnews.com)

Valódi Hírek