Ez nagyon menő lett: Videón az új Prada szkafander

Luxus szkafanderben feszíthetnek majd a Holdon az asztronauták: a Prada logó még az Földről is látszani fog.

2026-ban indul az Artemisz, 1972 óta az első küldetés a Holdra, amelyben űrhajósok is részt vesznek majd.

Amellett, hogy az űrhajósokat meg kell védeni az űrbeli elemektől az űrsétáik során, az sem árthat, ha jól néznek ki. Ezért aztán összeállt a technikai tudást biztosító cég, az Axiom Space és az olasz luxusmárka, a Prada, hogy együtt alkossák meg az űrhajósok új szkafanderét.

Ezt Milánóban mutatták a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson.

Ahogy az űrkutatás és az űrturizmus fejlődik, a luxusmárkák keresik a lehetséges partnerkapcsolatokat. Hiszen itt milliós tételekről van szó, és napszemüvegekből nehezen jön össze a nyereség, úgy, hogy az „haute couture” (szó szerint „magas szabászat”, azaz magas színvonalú, nemes kivitelű ruhakészítés – a szerk.) haldoklik.

A múlt hónapban a francia Pierre Cardin divatház mutatott be egy űrhajósképzésre tervezett öltözetet, amelyet az Európai Űrügynökség kölni központjában használnak majd.

Külső megjelenésében a Prada űrhajós ruha nem tér el túlságosan attól, amit az űrhajósok korábban viseltek. Az ismerős pufi fehér hacuka hozzáadott piros díszítéssel és szürke foltokkal a térdén és a könyökén készült el. Azonban a design letisztultságán azért látszik, hogy kik tervezték az esztétikai részt.

A szkafanderek úgy készültek, hogy ellenálljanak a szélsőséges hőmérsékleteknek a Hold déli sarkán is, és legalább két órán keresztül bírják az extrém hideget az állandóan árnyékban levő területen – áll a két cég közös közleményében.

Videó:

(reuters.com/KARE 11/Youtube)

Valódi Hírek