Szívszorító: Így zajlott az utolsó napokban Karsai Dániel küzdelme a halálos betegséggel

Karsai Dánielnek még az elmúlt héten is voltak szép napjai. Aztán egy szempillantás alatt minden rosszra fordult.

Beszámoltunk róla, hogy 47 éves korában szombaton este meghalt Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász.

A gyógyíthatatlan izomsorvadással (ALS) küzdő Karsai az elmúlt években az életvégi döntéshez való jog élharcosa volt Magyarországon.

Az alkotmányjogász testvére, Karsai Péter a Blikknek elmondta, mi is történt Dániellel utolsó napján. A család azt tervezi, hogy szűk körben vesznek majd búcsút szerettüktől.

Az életvégi döntéshez való jog élharcosa lett

Karsai Dániel, miután szembesült gyógyíthatatlan betegsége diagnózisával, jogi harcba kezdett, hogy változtasson a hazai eutanáziatörvényen. Karsai pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el az életvégi döntésekhez való jogok kibővítését Magyarországon, és népszavazási kezdeményezést is indított.

Az ügy körül komoly társadalmi párbeszéd alakult ki, Sulyok Tamás köztársasági elnök is meglátogatta őt.

A strasbourgi bíróság végül elutasította a kérelmét, hiába szólalt fel személyesen, és a népszavazási kísérlete is elbukott előbb a Nemzeti Választási Bizottságon, aztán az Alkotmánybíróságon. A Fidesz elzárkózott a vitától, amikor Karsai bent járt a Parlamentben, kikerülték őt.

Bár Karsai Dániel soha nem adta fel a harcot, szervezete sajnos nem tudott tovább küzdeni gyógyíthatatlan betegségével szemben. Szombaton örök nyugovóra tért.

Testvére mindvégig mellette volt

Testvére, Karsai Péter mindvégig Dániel mellett állt a küzdelemben. A bíróságokon és a betegágy mellett is. Most elmondta, hogyan teltek az utolsó napok, az utolsó órák.

„Hónapok óta tudtuk, hogy Damoklész kardja már ott lebeg a fejünk felett”

– mondta a gyászoló testvér a Blikknek.

„Mégis olyan szempontból váratlanul ért a tragédia, hogy erre a hirtelen állapotromlásra nem számítottunk. Daninak még az elmúlt hetekben is voltak egészen jó napjai, ám az utolsó roham végül legyőzte.”

Az ALS nevű izomsorvadással járó betegség a végső stádiumban már a tüdőt is támadja, Dániel esetében is sajnos ez történt. Szombaton este hirtelen úgy érezte, hogy elfogyott a levegő, alig tudott lélegzetet venni.

„Nem vagyok orvos, de úgy láttam, hogy a mentők és a kórházi dolgozók is mindent megtettek érte, amit lehetett. Megmenteni azonban már nem tudták”

– mondta Péter.

A család a temetés pontos részleteiről még nem szeretne beszélni. Azt tervezik, hogy

szűk körben vesznek majd búcsút Dánieltől.

Pénteken még írt közösségi oldalára

Közösségi oldalán egy nappal halála előtt, pénteken posztolt utoljára. Ekkor Orbán Balázs kijelentésére reagált, majd bejegyzését így zárta:

„Az egész NER-nek és főként Orbán nertársnak jó bátrulást kívánok.
Mindenkinek szép hétvégét!”

Valódi Hírek