Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel ügyében – azonnal reagált a halálos beteg alkotmányjogász

Karsai Dániel eutanáziakérelme kapcsán döntött a törvényszék.

Nincs olyan jogi eszköz, amellyel az Emberi Jogok Európai Bírósága elősegíthetné az aktív eutanázia megvalósulását az EJEB tagállamaiban. Ezekkel a szavakkal indokolta a törvényszék Karsai Dániel eutanáziakérelme elutasítását a törvényszék csütörtök délelőtti döntésében.

Ugyanakkor kifejtették, hogy a palliatív (életvég – a szerk.) ellátás, benne a hatékony fájdalomcsillapításhoz való joggal, elengedhetetlen az élet méltóságteljes lezárásához. Ennek ellenére hangsúlyozták, hogy a kérelmező nem állította, a palliatív ellátás színvonala a kérelmező számára elégtelen lenne.

„Az asszisztált öngyilkosság büntetőjogi tilalma, beleértve annak alkalmazását bármely személyre, aki segít a kérelmezőnek az aktív eutanázia igénybevételében külföldön, nem aránytalan. Az alperes állam (Magyarország) nem lépte túl a mérlegelési jogkörét”

– jelentették ki.

Azt ugyanakkor megjegyezték, hogy a tagállamok közti különbségek jelentős visszaélésekre adhatnak lehetőséget. Az EJEB hangsúlyozta, hogy szükség lenne a tagállami törvények felülvizsgálatára.

Kitértek arra is, hogy felmerült: egyes halálos betegek dönthessenek úgy, hogy megtagadhassák az életfenntartó kezeléseket, elősegítve ezzel a gyorsabb halálukat. Ez az orvosi kezeléshez, illetve annak elutasításához (a passzív eutanáziához – a szerk.) való jog, amely jelenleg is széleskörűen hozzáférhető, illetve kellően kiterjedt – jegyezték meg.

Karsai Dániel csalódottan reagált az EJEB döntésére. Rövid írását változtatás nélkül idézzük alább:

(Dr. Karsai Dániel/Facebook/24.hu nyomán)

Valódi Hírek