Súlyos bejelentést tett az éjjel Szijjártó: Az Orbán-kormány veszélybe sodorhatja Magyarország biztonságát

Szijjártó szerint Fehéroroszország mindig is megbízható partnerország volt.

Váratlan bejelentéseket tett a külügyminiszter

Fehéroroszország

mindig megbízható partner volt a kőolajtranzitban,

az országon keresztüli szállítások soha nem ütköztek semmilyen problémába”

– állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a fehérorosz kollégájával, Makszim Rizsenkovval tervezett találkozójával összefüggésben kiemelte: hazánk számára ebben a viszonylatban a legfontosabb kérdés az energiaellátás biztonsága, noha szavai szerint Fehéroroszországról érdemtelenül kevés szó esik ezen kérdés tárgyalásakor.

Azt mondta Szijjártó, hogy az elmúlt időszakban Ukrajna az orosz Lukoil kőolajszállításainak ellehetetlenítésével veszélybe sodorta Magyarország és Szlovákia ellátását, és bár a magyar kormány és a Mol összehangolt fellépésének, illetve „az orosz fél rugalmasságának” köszönhetően ismét zavartalanul folyhat az ukrajnai tranzit, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Barátság kőolajvezeték Fehéroroszországon keresztül érkezik Ukrajna határára – magyarázta.

Az Orbán-kormány álláspontja szerint Belarusz „megbízható partnerország”

„Belarusz mindig megbízható partnerország, mindig megbízható tranzitpartner volt,

tehát a Belaruszon keresztüli kőolajszállítások soha nem ütköztek semmilyen problémába”

– mesélte.

Szijjártó bejelentette, hogy az utóbbi napokban a Barátság vezetéken keresztül Magyarországra szállított kőolaj mennyisége átlépte a hárommillió tonnát.

„Ezért Belarusznak is köszönettel tartozunk a folyamatosan biztosított tranzit lehetőségért”

– mondta.

A nukleáris energiáról is tárgyalt fehérorosz kollégájával

Illetve kifejtette, hogy emellett a nukleáris együttműködés kérdése is napirenden lesz az egyeztetésen, hiszen – fogalmazott – a paksi bővítés újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy megkezdődött a teljes talajkiemelés, az idei év végén pedig az első beton is bekerülhet a földbe.

„És ettől kezdve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség sztenderdjei szerint is már egy építés alatt álló atomerőműként fogják regisztrálni a paksi telephelyet”

– mondta.

Hozzátette: Fehérorországban nemrég zárult le egy hasonló technológiájú erőmű építése,

így a korábban ott dolgozó mérnökök folyamatosan kerülnek át Paksra (!).

„Az orosz kivitelező folyamatosan hozza át a Belaruszból felszabaduló munkaerejét a paksi telephelyre. Ennek nyomán aztán a beruházásnak a jelentős felgyorsulása várható”

– mondta el Magyarország külügyminisztere.

Megjegyezzük, Fehéroroszországot Európa utolsó valódi diktatúrájaként tartják számon. Az országban nemcsak elnyomják és -némítják az ellenzéket, de börtönbe is zárják az „ellenállókat”. Emlékezetes, a néhány éve közel polgárháborúvá terebélyesedett népharagot is „sikeresen” elfojtotta a belarusz elnök Vlagyimir Putyin segítségével.

Fehéroroszországban a közelmúltban ítéltek halálra egy német állampolgárt, valamint az is közismert, hogy a Lukasenka vezette rezsim nyílt támogatója Putyin ukrajnai háborújának is. A kérdés adott: miért tekint megbízható partnerországként Fehéroroszországra a magyar kormány?

Orbán Viktor és Alekszandr Lukasenka vidáman fognak kezet egymással / Forrás: euractiv.com

Csütörtökön megírtuk, hogy Szijjártó azt is bejelentette, hogy a magyar kormány fejleszti az együttműködést Oroszországgal. A külügyminiszter úgy fogalmazott:

„Magyarországnak érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása, sőt az együttműködés fejlesztése is Oroszországgal”.

Szijjártó Péter közösségi oldalán osztott meg fotókat a találkozóról:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Kapcsolódó:

Rónai Sándor: Szijjártó Péternek a legfontosabb dolga volt megdicsérni a tömeggyilkos Putyin rendszerét!

Szijjártó Péter kitálalt: Háborús bűnösökkel szövetkezik az Orbán-kormány (+fotók)

Valódi Hírek