Szijjártó Péter kitálalt: Háborús bűnösökkel szövetkezik az Orbán-kormány (+fotók)

Erre ráfázhat Magyarország.

A magyar kormány fejleszti az együttműködést Oroszországgal

Magyarországnak

érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása, sőt az együttműködés fejlesztése is Oroszországgal

a szankciók által nem érintett területeken – állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint szerda este New Yorkban.

A tárcavezető az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélését követően azt mondta, hogy szerinte „Magyarországnak érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása Oroszországgal”.

Állította: az orosz diplomácia vezetője mindig igyekezett teljesíteni a magyar kormány kéréseit, pozitívan és nyitottan áll a felek számára fontos kérdések megoldásához.

Kitért ezután arra is, hogy Oroszország mindig része lesz a közép-európai valóságnak, ezért hazánk nem engedheti meg magának, hogy lemondjon a kapcsolattartásról – vélekedett.

Lényegesnek nevezte a kétoldalú együttműködés fejlesztését a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, és üdvözölte, hogy előző héten számos vállalat képviselője részt vett a magyar–orosz üzleti fórumon Budapesten, ami jól mutatja a fogadókészséget erre – szerinte.

A magyar kormány „számít” Oroszországra

Szijjártó tudatta: meglátása szerint a paksi bővítés „újabb mérföldkőhöz” érkezett, hiszen megkezdődött a teljes talajkiemelés, idén pedig földbe kerülhet az első beton is. Tájékoztatása szerint ez az utóbbi azért is kulcsfontosságú lépés a beruházás szempontjából, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) sztenderdjei szerint az első beton öntésétől számíthat az épülő létesítmény kivitelezés vagy építés alatt álló atomerőműnek.

Emellett a magyar kormány a már meglévő négy paksi reaktorblokk üzemidejének meghosszabbítását tervezi, és

ebben is számít az orosz fél együttműködésére

– árulta el.

Ennek nyomán a jövőben hetven százalék körülire emelkedhetne a nukleáris energia részaránya a hazai áramtermelésben. Ez óriási függetlenséget biztosítana a nemzetközi energiapiacoktól, márpedig ennek fontosságát az elmúlt évek demonstrálták – magyarázta.

A miniszter méltatta Oroszország „rugalmasságát” a kőolajszállítások biztosítása terén is, miután nemrég Ukrajna egy intézkedése veszélybe sodorta szerinte a tranzitot a Barátság vezetéken keresztül, nehéz helyzetbe hozva Magyarországot és Szlovákiát – panaszolta.

„Az ügyet végül az orosz szállítók rugalmassága révén sikerült rendezni, így továbbra is érkeznek a teljes mennyiségek”

– hálálkodott.

Két kapura játszik az elvtelen Orbán-kormány

Az ukrán külügyminiszter jövő heti budapesti látogatásával kapcsolatosan elmondta: a kisebbségi jogok kérdése mindenképp napirenden lesz, ugyanis Kijev 2015 óta megfosztotta a magyar közösséget az addigi jogai egy fontos részétől az anyanyelvhasználat terén.

„És nekünk igen világos elvárásunk, hogy a nemzeti kisebbségekre vonatkozó szabályok tekintetében vissza kell térnünk oda, ahol 2015 előtt voltunk”

– magyarázta, hozzátéve, hogy emellett szó lesz többek között

  • a gazdasági,
  • a közlekedési
  • és az infrastruktúra-fejlesztési együttműködésről is.

„És természetesen nem leszek szégyellős kifejezni békepárti álláspontunkat, és azon reményünket, hogy minél előbb véget érhet a háború, létrejöhet a tűzszünet, megkezdődhetnek a béketárgyalások és az emberek élete biztonságba kerülhet”

– ismételte el.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Kapcsolódó:

Putyin veszélyes üzenetet küldött a világnak: Oroszország kész az atomcsapásra

Valódi Hírek