Most jött a nagy hír az árvízről: Orbán Viktor bejelentést tett (+videó)

Orbán Viktor megszólalt az árvíz elleni védekezés utolsó fontos napjáról.

Orbán Viktor az árvíz kapcsán utoljára szólalt fel sajtótájékoztató keretében

A Duna felső szakaszán gyors az apadás, hétfőn 510 kilométeren, a vasárnapinál 200 kilométerrel rövidebb szakaszon kellett védekezni – közölte az árvízi védekezést irányító operatív törzs kedd reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.

Elmondta: a nap folyamán

az ár Mohácsnál tetőzik, majd elhagyja az országot,

szépen kikísérjük„, így szerdától szűkített formában dolgozik az operatív törzs is. Tájékoztatása szerint a hétfői 4458-cal szemben már csak 1847 ember vesz részt a védekezésben.

Orbán Viktor jelezte:

a héten várható csapadék nem befolyásolja az árhullám lefolyását,

így minden okunk megvan remélni, hogy az ár a gátrendszer egyetlen pontján sem csap át.

Nincs már árvíz veszélyeztette terület Budapest felett

A Budapest feletti területeken már nincs az árvíz szempontjából veszélyes terület. Jelenleg már Budapest sem tekinthető már az árvízzel veszélyzetetett területnek.

Így tetőzött a Duna

A levonuló árhullám jellegzetessége, hogy 6 és fél méternyi szintkülönbség állt fent az árvíz előtti időszak és a tetőzés között. Budapesten 205 centiméteres volt a vízállás szeptember 13-án, az árvíz előtt, a tetőzéskor pedig 830 centimétert mértek a vízügyi szakemberek.

Dunaújvárosnál 60 centiméter helyett 677 centiméteren tetőzött a folyó. Bajánál a szeptember közepi 173 centiméterről 9 centiméter fölé (!) emelkedett a vízállás. A települések vízszintátlaga 141 centiméter volt, míg a tetőzéskor 797 centiméteres magasságba emelkedett a víz szintje.

Ennyi homokzsák fogyott a tetőzés idején

Az adatokat soroló kormányfő közölte, hogy kétmillió homokzsákot és 32 ezer köbméter, vagyis mintegy 55 ezer tonna homokot használtak fel.

Hangsúlyozta, hogy elrendelték a visszarendeződés munkarendjét, a védekezésnél fel nem használt zsákokat visszaviszik az önkormányzati és állami raktárakba. A be nem épített zsákokból a homokot kiöntik, ezeket a zsákokat majd a következő árvíznél, „amelyről reméljük, hogy jó messze van” használják fel.

Azok a beépített zsákok, amelyek nem érintkeztek vízzel, hulladéknak minősülnek. Ezeket e szerint semmisítik meg, a vízzel érintkező zsákok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azokat a közegészségügyi előírásoknak megfelelően semmisítik meg – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vízügy csaknem kétezer embert mozgósított, a katasztrófavédelem 1760-at, a honvédség kétezret és 24 órás riasztásban tartott négyezret, míg a rendőrség 420-at. Utóbbi esetben az a jó, ha a szám alacsony, mert azt jelenti, hogy nem kellett rendőröket elvonni a közrendvédelmi feladatoktól az árvízvédelmi védekezés miatt – mondta. Úgy fogalmazott: az „önkéntesek számáról nem nyitunk vitát, sokan voltak, az a jó, ha minél többen vannak„.

Arra is kitért, hogy a harmadfokú árvízvédelmi készültséget összesen 403 kilométeren rendelték el. Felhívta a figyelmet arra, hogy a harmadfok feletti, közvetlen árvízveszélyt jelentő rendkívüli árvízvédelmi készültséget mintegy negyven kilométeren kellett elrendelni.

Orbán elmondta: 5500 kilométert tettek meg a szakemberek az árvíz idején

Elmondta, hogy a vízügyesek szeptember 21. óta 5500 kilométert tettek meg, amikor a rájuk kiosztott szakaszokat felügyelték. Hangsúlyozta, hogy ez nagyjából a teljes magyar határvonalszakasznak a kétszerese.

Megjegyezte, azt is megszámolta, hogy ő maga 1687 kilométert tett meg, „de nekem jobb dolgom volt, mint a vízügyeseknek, mert

ők gyalogoltak, én meg gépkocsival is mehettem„.

– jegyezte meg mély „szerénységgel”. Hozzátette ez egy akkora távolság, mintha eljutott volna Tallinnba az árvíz elleni védekezés alatt.

Kérdésre válaszolva példásnak nevezte az árvíz időszaka alatti együttműködést az önkormányzatok és az állami védekezésben részt vevő hatóságok között, és Karácsony Gergely főpolgármesternek is megköszönte az együttműködést.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a főváros megkapja-e az eddig blokkolt 6 milliárd forintot a Lánchídra és az Alagútra, úgy válaszolt: mindenki mindent megkap, ami megilleti, és ami jár neki, ez a fővárosra is igaz. Hozzátesszük: ezt már Tarlós István főpolgármestersége alatt megígérte, azonban a beruházás Karácsony főpolgármestersége alatt valósult meg, mégsem látott egy árva fillért sem a főváros a támogatásból.

Az árvízvédelmi operatív törzs sajtótájékoztatóját alább lehet visszanézni:

(Magyarország Kormánya/Facebook/MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek