Ilyenekre mindig van pénz: Deutsch Tamás unokaöccse kapott 360 milliót

Deutsch Tamás unokaöccse, Deutsch Balázs a Magyar Atlétikai Szövetségen keresztül kapott 360 millió forint közpénzt.

A magyar kormány előszeretettel szán hatalmas összegeket a sport – pontosabban bizonyos sportágak – vagy egyesületek támogatására. Sok kritika érte amiatt is a kormányt, hogy az úgynevezett látványsportokat jobban támogatja. Eközben más sportolók teljesen partvonalra szorultak. Többen munkahely mellett készülnek versenyekre, mert nem kapnak elegendő támogatást ahhoz, hogy teljes erejükkel az edzésekre koncentrálhassanak.

Fókuszban az atlétikai program

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Zsivótzky Gyula néven indított szakmai programjára 2020-ban 2,7 milliárd forintot különítettek el. Az összeg felhasználása három részben történt:

  • 2020–2021-ben 1,195 milliárdot oszthattak szét,
  • 2022-ben 794 milliót,
  • 2023-ban pedig 765 milliót

Ahhoz, hogy látható legyen, mire költötték el a közpénzt, a telex.hu kikérte volna a dokumentumokat, de a MASZ ezt nem teljesítette, így kiperelték tőlük a szerződések egy részét. Érdekes dolgok derültek ki.

Deutsch Tamás rokona lett a vezető

A program vezetője Deutsch Péter egykori magasugró lett. Ő nem más, mint a fideszes politikus Deutsch Tamás testvére.

Beszámoltunk róla, hogy Deutsch Péter kapta meg ugyanis a 2023-as vb-t szervező cég vezérigazgatói posztját, de 2022 szeptemberében távoznia kellett. Az

utolsó munkanapján még kötött egy 260 milliós szerződést

versenybírók képzésére. Emiatt az Integritás Hatóság nyomozást is indított, ami most is folyamatban van. Ez nem akadályozta abban, hogy 2023 októberében a MASZ vezérigazgatója legyen. Idén pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatát. A díjra Orbán Viktor javasolta.

Egy versenybíró mesélte el, hogyan zajlott a gyanús folyamat

A Nyugati Fénynek egy versenybíró – nevezzük Péternek – mesélte el tavaly novemberben, hogyan zajlott a gyanús ügylet.

Péter egyike volt annak a 400 versenybírónak, akit a Magyar Atlétikai Szövetség(MASZ) a szerződés értelmében 2022 szeptembere és 2023. március vége között „kiképzett” versenybírónak és szerepelt is az erről szóló listán.

Mint mondta, valójában ő

semmilyen, MASZ által szervezet képzésen nem vett részt.

Sőt, maga is csak áprilisban tudta meg, hogy papíron „tovább lett képezve”.

Péter azt is elmondta, hogy tud további kollégáiról is, akik hasonlóan jártak.

„Több olyan versenybíró neve is szerepelt a listán, akik – bár van közük a sportághoz és korábban elvégeztek valamilyen tanfolyamot – de nem is szándékoztak versenybíróként dolgozni a budapesti világbajnokságon”.

Mint mondta, késő tavasszal megkeresték a világbajnokság szervezői és be is került a vb-re készülő mintegy 250 fős versenybírói csapatba.

„Akkor már valóban voltak képzések, speciális felkészítő kurzusok, de ezek nem a MASZ, hanem a szervezőbizottság és a World Athletics segítségével valósultak meg”

– tette hozzá.

A Deutsch Péter által megkötött szerződés azért gyanús, mert a MASZ ugyanilyen versenybírói képzésre 2017-ben fejenként 12 700 forintos összegért írt alá papírt, ez az összeg 2022-re 650 ezer forintra ugrott. Tehát, ha valóban megvalósultak a versenybírói képzések, akkor is aránytalanul túlárazott volt annak megvalósítása.

Nem csoda, hogy még a kormány szájíze szerint tevékenykedő Integritás Hatóságnak is szemet szúrt ez a korrupciós ügy.

A program sem arról szól, amit ígértek

A program célja induláskor az volt, hogy a 2023-as világbajnokságon minél több magyar atléta vehessen részt. Ehhez képest 2022-ben csak ketten indultak. Csütörtökön Gyulai Miklós, a szövetség elnöke pedig azt javasolta, hogy engedjék el a 2025-ös vb-t, készüljenek inkább a 2026-os Európa-bajnokságra. Tehát éppen a program célja ellen biztatnak.

Deutsch Péter fia is komoly szerződést kapott

A szerződésekben látható egy megbízás 2020. október 1-től 2023. december 31-ig

havi bruttó 900 ezer forintért.

Kihúzták a nevét és azt is, hogy mire kapta a megbízást, így csak annyit lehet tudni a rejtélyes személyről, hogy az augusztusi vb után (sic!) még négy hónapig szerződésben álltak vele.

A legjobb atléták ennek töredékével, mindössze 400 ezer forint körüli összeggel számolhattak ebből a forrásból, amiért a titoktartást is vállalniuk kellett, sokan ennél kisebb összegeket kaptak.

Évente két verseny szervezésével a Track and Race Kft.-t bízták meg, a

cég ügyvezetője Deutsch Balázs, azaz Deutsch Péter fia.

  • 2021-ben 185 millió forint plusz áfát kapott a MASZ-tól,
  • két évvel később, szintén két versenyre 181,5 millió plusz áfát.

A 2015-ben alapított cégnek 50 százalékban tulajdonosa Deutsch Balázs, aki egyben az ügyvezető is. Egy másik cégén keresztül, tulajdonos az apja, Deutsch Péter is.

Nem fukarkodnak az osztalékkal

2021-ben már 46 millió forint osztalékot vettek ki a cégből. Az árbevétel 759 millió volt, 2023-ban 290 millió forintos adózott eredményt értek.

A lap sportban jártas forrásai azt mondták, hogy

„túlzó 180-185 milliót költeni két olyan versenyre, ahol a legnagyobb név a libériai sprinter, Emanuel Matadi, aki most 33 éves, és a legjobb helyezése a 17. volt a világranglistán”

– írták. Hozzátették, legalább a magyar sportolóknak adott versenyzési lehetőséget a két esemény.

Valódi Hírek